Народни музеј историје Азербејџана

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Народни музеј историје Азербејџана
Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyi
National Museum of History of Azerbaijan 11.JPG
Народни музеј историје Азербејџана
Оснивање1920.
ЛокацијаБаку
Азербејџан
Врстаисторијски музеј
(археологија, етнографија, нумизматика)
ДиректорНаиле Велхали
АдресаХ. З. Тагијева улица 4
Веб-сајтhttp://www.azhistorymuseum.az/

Народни музеј историје Азербејџана (азер. Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyi) је највећи музеј у Азербејџану, који се налази у Бакуу, у бившој палати азербејџанског нафтног магната и филантропа Хаји Зеиналабдина Тагиева. Основан је 1920. године и отворен за посетиоце 1921. [1]

Историја[уреди | уреди извор]

Зграда Музеја изграђена је између 18931902. Италијанско-ренесансна зграда Музеја је огромна и заузима читав градски блок. У појединим деловима зграде постоје четири етаже. Пројектовао ју је пољски архитект Јозеф Гославски.

Када је Црвена армија ушла у Баку у априлу 1920. године, одмах је конфискована резиденција Тагхиева - као и других богатих нафтних барона. Резолуцијом Народног комесаријата Совјетског Савеза, резиденција је основана као музеј у јуну 1920. године само два месеца након што су бољшевици заузели Баку.

У мају 1934. године, усвојен је посебан налог за унапређење наставе историје и географије у школама, или прецизније, за увођење „предности“ социјалистичког друштва његових чланова како би се неговала генерација у идеологији тоталитарног режим друштва [2]. Марксистичко разумевање историје доставља се кроз установе историјских истраживања и других институција. Поред тога, створене су нове врсте историјских и регионалних музеја да би инспирисале наставу и промоцију историје.

Експонати Музеја

Мрежа музеја са историјским профилом проширена је у односу на нови систем. Осим тога, механизми совјетског заступања постали су много јачи и гласници током овог периода. Штавише, познавање историје земље развијало се кроз достигнућа музеја у истраживању. Од 1925. до 1960-их, све док Институт за историју Академије наука није био задужен за археолошки рад, постављени су темељи за научна истраживања античких материјала и културних споменика на територији Азербејџана под руководством археолога Давуда Шарифова, Јевгенија Пакхомова, Исака Јафар-Задеха, Мовсума Саламоав, Салеха Газииева, Мамадалија Хусеинова[2]. Ископавања су вршена у Којалију, Кабали, Ганџи, Караба Гилану, Орангали, Мингекевиру и другим местима. Збирка музеја састоји се од материјала откривених током ових ископавања и из етнографских експедиција.

Архитектура[уреди | уреди извор]

На другом спрату резиденције Тагиев, поред њих се налазе две велике дворане. Један се заснива на оријенталном дизајну (мауританском), а други је у стилу западњачке културе. Оријентална соба има огромне стаклене прозоре, позлаћене лукове, високо украсне зидове, плафоне и лустере. Линије у другој дворани су више окомите једна на другу - правоугаоне.

Према фотографијама старим око 90 година, једна од најсложенијих соба била је будоар Тагиевове жене (приватна дневна соба). Сви покретни намештај и слике у овој соби су нестали. Данас ништа није остало осим окићеног плафона са мозаиком. Током совјетског периода, четири слоја беле боје су наношене на високо цветне декорације на зидовима. Још у главним халама резиденције, оригинална боја је издржала невероватно добро после толико времена. Боја је израђена од фино млевене љуске од јаја што је била и пракса уметника византијских икона. Скоро 100 година касније, оригиналне боје са својом суптилношћу и софистицираношћу нису ни избледеле нити су уништене[3].

Одељења[уреди | уреди извор]

Музеј има више од 2000 експоната и обухвата следећа одељења[4]:

  • Одељење модерне историје
  • Одељење за етнографију
  • Одељење античке и средњовековне историје Азербејџана
  • Научно истраживачко одељење
  • Лабораторија за рестаурацију музејских експоната
  • Збирка нумизматике
  • Збирка уметничких дела
  • Библиотека

Галерија[уреди | уреди извор]

Колекција нумизматике[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]