Народни савез за слободан мир

С Википедије, слободне енциклопедије

Народни савез за слободан мир је била коалиција лијево оријентисаних српских странака, формирана пред прве послијератне опште изборе 1996. године у БиХ. Дјеловали су опозиционо према тада владајућем СДС-у.

Коалицију су сачињавале: Социјалистичка партија, Странка независних социјалдемократа, Југословенска левица, Социјално-либерална странка Републике Српске и Нова радничка странка Републике Српске.

На изборима за Народну скупштину РС 1996. године, освојили су 125.372 гласа, односно 10 мандата, док је апсолутну побједу однио СДС, а за Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине су освојили 136.077 гласова, односно 2 од 14 мандата из Републике Српске.

У трци за предсједника Републике Српске, кандидат коалиције Живко Радишић заузео је треће мјесто са 168.024 гласа, односно 15,6%, док је побједу однијела Биљана Плавшић, тадашњи кандидат СДС-а.

На изборима за српског члана Предсједништва БиХ, заједно са Демократским патриотским блоком су подржали Младена Иванића, који је заузео друго мјесто са 307.461 гласом, иза побједника Момчила Крајишника из СДС-а.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]