Народ

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ово је стара верзија странице коју је уредио Autobot (разговор | доприноси) у 03:35, 27. јун 2018. (ispravljanje veza ka Commonsu). Садашња адреса (URL) трајна је веза ка овој верзији која се може значајно разликовати од тренутне.

Иди на навигацију Иди на претрагу

Народ као појам може имати двоструко значење, може се односити на становништво одређене земље или државе или може означавати историјску заједницу људи.[1]

Културно, народ је група људи који су повезани заједничким језиком, вером, историјом и традицијом, иако народ одликује културна разноликост становника.

Политички, народ је група људи који себе доживљавају као природну политичку заједницу. Иако се то обично изражава кроз жељу за успостављање или очување државе, може такође да добије и облик грађанске свести.

Психолошки, народ је група људи које одликује међусобна оданост, односно приврженост у виду патриотизма. Међутим, за ту повезаност није услов припадност народу - и они који немају национални понос могу сматрати да јој „припадају“.

Са социолошког становишта, народ представља глобалну друштвену заједницу која се јавља у робовласништву, у доба прерастања крвно-сродничких заједница у више облике удруживања који за своју основу имају превасходно територијалну повезаност својих чланова.

Види још

Референце

  1. ^ „НАРОД :: Электронная библиотека Института философии РАН”. iphlib.ru (на језику: руски). Приступљено 30. 1. 2018. 

Спољашње везе