Нарцис Јерусалимски

С Википедије, слободне енциклопедије
Нарцис Јерусалимски
Лични подаци
Датум рођења99.
Датум смрти216
Место смртиЕлија Капитолина,
Световни подаци
Празник7. август

Свети Нарцис Јерусалимски или Наркис Јерусалимски (99.-216.) је ранохришћански светитељ и епископ града Јерусалима из 2. века.

Нарцис је рођен 99. године. Верује се да је био најмање 80 година стар када је изабран за тридесетог епископа града Јерусалима. Јерусалим је у његово време био уништен од стране Римљана, па му је седиште било у римском граду саграђеном на његовим рушевинама Аелиа Капитолина.

195. године, Свети Нарцис, је учествовао на Сабору у Кесарији Палстинској, на челу са епископом Кесаријијским Теофитом, на коме је одлучено да се Ускрс прославља увек у недељу, а не заједно са јеврејском пасхом. Према Јевсевију, свети владика чинио многа чуда. Једно од чуда о којем Јевсевије сведочи, десило током ускршњих празника када је свети Нарцис претворио воду у уље, када је ово понестало за кандила у цркви. [1]

Био је прогнан више пута од стране непријатеља црква. Три епископа су управљали епархијом јерусалимском у његовом одсуству. По повратку у Јерусалим, народ је тражио на место епископа. Он је прихватио, али је тражио да због његове дубоке старости, као викарни епископ са њим управља епархијом и свети Александар Јерусалимски.

Свети Нарцис је умро за време молитве на коленима у својој 117-тој години. [2]

Православна црква прославља светог Нарциса 7. августа по јулијанском календару. [3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Eusebius, Church History (Eusebius) (Ecclesiastical History) , Book VI, ch. IX.
  2. ^ Saint of the Day, October 29: Narcissus of Jerusalem Архивирано на сајту Wayback Machine (24. септембар 2015) SaintPatrickDC.org. Retrieved 2012-03-06.
  3. ^ „Архимандрит ЈУСТИН Поповић ЖИТИЈА СВЕТИХ 7. АВГУСТ СПОМЕН СВЕТОГ СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА НАРКИСА, патријарха Јерусалимског”. Архивирано из оригинала 04. 03. 2016. г. Приступљено 11. 09. 2015.