Наташа Луковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Наташа Луковић
Лични подаци
Пуно име Наташа Луковић
Датум рођења (1926-01-16)16. јануар 1926.
Датум смрти 24. јун 2010.(2010-06-24) (84 год.)
Место смрти Београд, Србија
Држављанство  Србија
Сениорска каријера
Године Клуб
ОК Београд
ЖОК Партизан
Репрезентативна каријера
Године Репрезентација
Социјалистичка Федеративна Република Југославија Југославија
Медаље
Освојене медаље
Одбојка
Европско првенство
Бронзана медаља — треће место 1951. Француска Југославија

Наташа Луковић (16. јануар 1926Београд, 24. јун 2010) је била југословенска и српска одбојкашица и репрезентативка, капитен женске одбојкашке репрезентације Југославије која је освојила прву међународну медаљу за нашу одбојку као и играчица и један од оснивача ОК Партизана. У избору за најбољу одбојкашицу света, фрацуски Л'Екип је сврстао Наташу Луковић на друго место у време док је играла за репрезентацију.

Биографија[уреди | уреди извор]

Каријеру је започека 1949. у Одбојакшком клубу Београд, а наставила је као оснивач и играч Одбојкашког клуба Партизан. Као капитен са Партизаном је освојила седам титула првака државе и две титуле победника купа.

За репрезентацију Југославије дебитовала је са 14 година и наступала је пуних 10 година. На шампионатима Европе играла је два пута и одиграла 14 утакмица. Као капитен одбојкашке репрезентације Југославије освојила је прву међународну медаљу за нашу одбојку, бронзу на Европском првенству 1951. у Паризу. Играла је и на Европском првенству 1958. у Прагу када је репрезентација заузела седмо место.

Наташа Луковић је прва одбојкашица која је као професионалац играла у иностранству, у Монпељеу из Француске. За допринос унапређењу одбојке одликована је одреном Министарства спорта Француске.

Добитник је такође бројних прознања међу којима су Златна плакета Одбојкашког савеза Србије и Златна плакета Удружења државних репрезентатицваца Србије.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]