Наташа Мићић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Наташа Мићић
Natasa Micic.jpg
Наташа Мићић
Биографија
Датум рођења(1965-11-02)2. новембар 1965.(53 год.)
Место рођењаУжице
СФРЈ
УниверзитетПравни факултет Универзитета у Београду
Политичка
партија
Либерално-демократска партија (2007-)
Раније:
Грађански савез Србије (до 2007)
6. децембар 2001 — 27. јануар 2004.
ПретходникДраган Маршићанин
НаследникДраган Маршићанин

Наташа Мићић (Ужице, СР Србија, СФРЈ, 2. новембар 1965) је српска политичарка, по занимању дипломирани правник. Потпредседник је Либерално-демократске партије (ЛДП).

Биографија[уреди]

Од 1996. године Наташа Мићић је била чланица Грађанског савеза Србије (ГСС). Пошто је седам година била запослена као секретарка Општинског суда у Ужицу, почетком 1998. године напустила је овај посао и почела да се бави адвокатуром, и то као заступница Асоцијације независних електронских медија и Народног покрета Отпор. Оснивачица је две невладине организације. Након победе Демократске опозиције Србије (ДОС) на парламентарним изборима у децембру 2000. године, постала је посланик у Народној скупштини Републике Србије, а у јануару 2001. је изабрана за њену потпредседницу.

Када је Маршићанин поднео оставку 6. децембра 2001. као резултат нарастајућег сукоба између посланика Демократске странке Србије и остатка ДОС-а, Мићићева га је заменила на месту председнице Народне скупштине и скупштинског Одбора за уставна питања.[1]

Пошто је Милану Милутиновићу истекао мандат на место председника Србије и због неуспеха два избора за председника Србије због недовољне излазности грађана, Мићићева је постала вршитељка дужности председнице Србије 29. децембра 2002, са уставном обавезом да сазове још једне изборе у року од 60 дана. Она ово није урадила у предвиђеном року, што је изазвало велике критике. Као вршитељка дужности председнице Републике Србије била је чланица Врховног савета одбране Србије и Црне Горе.

Неколико сати по убиству председника Владе Зорана Ђинђића, 12. марта 2003. године прогласила је ванредно стање у Србији. До краја априла се стање смирило и ванредно стање је укинуто.

Мићићева је 17. септембра 2003. сазвала трећи покушај избора за Председника Србије за 16. новембар 2003.[2] Била је под притиском јавности због афере око гласања за постављање Кори Удовички на место гувернерке Народне банке Србије 22. јула 2003, када је неко гласао картицом Неде Арнерић, која је тада била на летовању у Бодруму.

Дана 16. октобра 2003, када је владајући коалиција ДОС остала без парламентарне већине први пут за скоро три године, започела је расправа о поверењу председници Скупштине.[3] Расправа о овом питању је завршена 29. октобра 2003, али је гласање одложено за две недеље. На крају се оно показало непотребно, пошто је 13. новембра 2003, три дана пред председничке изборе које ће опет доживети неуспех због ниске излазности, Мићићка распустила скупштину и заказала парламентарне изборе за 28. децембар 2003. Након избора, на месту председнице Скупштине, заменио ју је Драган Маршићанин (4. фебруара 2004. године).

ГСС је на парламентарне изборе изашао на листи Демократске странке и добио је 2 места од укупно 31, колико је добила листа Демократске странке. Наташа Мићић је постала једна од посланика Грађанског савеза Србије, док је друго место заузео Горан Свилановић.

На Скупштини Грађанског савеза Србије, децембра 2004. године, изабрана је за председницу ГСС-а.

На парламентарним изборима, јануара 2007. године, поново је изабрана за посланицу у парламенту, а након утапања ГСС-а у Либерално-демократску партију, постала је потпредседница ЛДП-а.

Наташа Мићић је удата и мајка је једног детета.

Сукоб са Наташом Јовановић[уреди]

Дана 13. маја 2002. године, у време када је обављала функцију председнице парламента, Наташа Мићић је са Наташом Јовановић из СРС-а имала један од највећих сукоба у скупштини Србије. Након жучне расправе посланица СРС-а ју је полила водом и почупала скупштинске каблове, што је проузроковало да Мићићева донесе одлуку о њеном удаљењу са седнице.[4]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ B92 - Vesti - SUDJENJE CLANOVIMA SIK-A, Приступљено 5. 4. 2013.
  2. ^ B92 - Vesti - DSS: Kritika raspisivanja izbora, uz ocenu da su neustavni, Приступљено 5. 4. 2013.
  3. ^ B92 - Vesti - Cvjetićanin: Politička nestabilnost ne utiče na dinar, Приступљено 5. 4. 2013.
  4. ^ „Наташа Јовановић против Наташе Мићић”. www.telegraf.rs. Приступљено 14. 8. 2016. 

Спољашње везе[уреди]