Пређи на садржај

Нафтна платформа

С Википедије, слободне енциклопедије
Платформа

Нафтна платформа, (или колоквијално шор платформа за бушење нафте) је велики објекат са објектима за бушење бунара, за добијање и обраду нафте и природног гаса, као и привремено складиштење производа све док он може бити пренет до обале за прераду и промет. У многим случајевима, платформа садржи објекте за смештај, као и радну снагу.

У зависности од околности, платформа може бити фиксирана на дну океана, могу бити на вештачком острву, или могу да плутају.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Око 1891. године прве подводне бушотине су бушене са платформе изграђене на шиповима у свежим водама Великог језера Марис (тзв. Мерцер каунти резервоар) у Охају. Широко али плитко језеро је грађено од 1837. до 1845. да обезбеди воду за Мајами.

Утицај на екологију[уреди | уреди извор]

У британским водама, трошкови уклањања у потпуности свих платформи процењена је 1995. године на 1,5 милијарди фунти, а трошкови уклањања свих структура, укључујући и цевоводе, под називом чисто море, коштало би више од 3 милијарди фунти.


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Office of Ocean Exploration and Research (15. 12. 2008). „Types of Offshore Oil and Gas Structures”. NOAA Ocean Explorer: Expedition to the Deep Slope. National Oceanic and Atmospheric Administration. Приступљено 23. 5. 2010. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]