Пређи на садржај

Нахски језици

С Википедије, слободне енциклопедије
Нахски језици
Географска распрострањеностСевероисточни Кавказ
Језичка класификацијаСевероисточнокавкаски језици
  • Нахски језици
Подподела
Глотологnakh1246[1]
{{{mapalt}}}

Нахски језици су мала грана нахско-дагестанске језичке породице заступљена код нахских народа, који живе у руским републикама: Чеченији, Ингушетији, као и у Грузији и чеченској дијаспори (углавном у Европи, Средњем истоку и централној Азији).

Нахски језици су историјски класификовани као независна североцентралнокавкаска породица, али према данас важећим класификацијама чине грану породице нахско-дагестанских (североисточнокавкаских) језика. Верује се да су се као језичка група одвојили прије неких 5. 000 - 6. 000 година..[2]

Класификација

[уреди | уреди извор]

Нахски језици имају више подгрупа. Једна од њих је подгрупа вајнахских језика, која са другим нахским језицима формира ову групу језика. Нахски језици су: чеченски[3], ингушки[4] и бацбијски језик[5], уз напомену да се чеченски и ингушки језик сматрају делом вајнахских језика.

Вајнахски језици

[уреди | уреди извор]

Вајнахски језици су већа подгупа нахских језика коју чини чеченски и ингушки језик. Заједно са бацбијским језиком чине групу нахских језика.[6]

Чеченски језик

[уреди | уреди извор]

Говори га око 1.393.900 људи,[7] углавном етничких Чечена, од којих већина живи у Русији. Припада североисточнокавкаској породици језика.

Ингушки језик

[уреди | уреди извор]

Ингушки језик је језик којим говоре Ингуши у Ингушетији (прикавкаска република у саставу Русије) и околним крајевима. Године 2010. ингушким језиком је говорило око 415.000 људи, у Ингушетији, Чеченији, Казахстану и још неким деловима Русије.[8]

Бацбијски језик

[уреди | уреди извор]

Бацбијски језик је језик мањинског народа Бацбијаца у Грузији, насељеног на подручју Кахетије, у селу Земо-Алвани, као и неким већим центрима.

Карарктеристике језика

[уреди | уреди извор]

Интересантно је поменути да се нахски језици у одређеној мјери и разликују, као и да се разликују од осталих језика (језици на подручју Дагестана).

Бaцбијски језик Чеченски језик ријеч Дагестански језици
nʕapʼ naːb 'спавати'
ʃwetʼ ʃad 'звиждати' чамалалски језик: tsatʼán
pʰakʼal pʰaɡal 'зец' андијски језик: tɬʼankʼala
dokʼ dwoɡ 'срце' андијски језик: rokʷʼo
matsʼ mezi 'ваза' аварски језик: natsʼ
ʕartsʼiⁿ ʕärʒa- 'црн' чамалалски језик: -etʃʼár
jopʼqʼ juqʼ 'пепео'

Референце

[уреди | уреди извор]