Национални акваријум Данска

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Национални акваријум Данскe или планета Ден Бла је јавни акваријум у Данској.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Изградња првог акваријума у Шарлотенлунду је започета 1937. године. Године 1974. овај акваријум је проширен на пет великих пејзажних акваријума и биолошки музеј са тематским експонатима и акваријумима. Године 1990. године објекат је додатно проширен новом предњом двораном, кафићем, побољшаним тоалетним просторијама и школском услугом. У последњим годинама пре затварања акваријума у ​​Шарлотенлунду, у око 70 акваријумских резервоара било је око 1.000.000 литара воде[2]. Објекат је затворен 2012. године и већина колекције животиња пресељена је у нови и много већи акваријум планете Ден Бла у Каструпу, предграђу Копенхагена. Отворен је за јавност у марту 2013. године и највећи је акваријум у Северној Европи. Главна сврха акваријума је ширење информација о мору, помоћ научним пројектима и помоћ у побољшању образовних установа. Налази у близини аеродрома у Копенхагену. У првој години постојања акваријум је примио око 1,3 милиона посетилаца - двоструко више него што се очекивало.[3]

Акваријум споља

Одељци акваријума[уреди | уреди извор]

Кишна шума[уреди | уреди извор]

Одсек прашуме дом је патуљастих и филипинских крокодила, арована, пацуса, слатководних риба, великих сома, виолет турако птица и још много тога. Овај одељак такође има акваријум са великим јатом - око 3.000 - пирана[4]. У близини прашуме налази се мањи пећински одсек, са акваријумом за пећинске тетре, разне електричне рибе (електрична јегуља и слон) и друге рибе које се налазе у тамним стаништима слатке воде.

Велика афричка језера[уреди | уреди извор]

Приказан је живи свет из језера Малави, језера Тангањику и језера Викторија. Првенствено је намењен циклидима, али такође је дом и других риба, попут нилског смуђа (високо грабежљивог који је одвојен од Викторијиних циклида акрилним стаклом), а део изнад тога је дом сеоским птицама секача и другим малим животињама.[5]

Одељак акваријума

Еволуција и прилагођавање[уреди | уреди извор]

Усмерен на еволуцију и прилагођавање риба, садржи акваријум мангрова, морских паса, блатњака и слично, као и акваријуме за корњаче и примитивне рибе као што су бицхир, гар и лунгфисх. Ово укључује најстарију рибу у акваријуму, аустралијску муњаругу која је стигла у дански акваријум у Шарлотенлунду 1967. године.

Хладна вода[уреди | уреди извор]

Превасходно су заступљене домаће данске врсте из слатке и слане воде. Између осталог, укључује базен на додир и велики северноатлантски акваријум са 15м високом литицом за морске птице, у којој се налазе бакалар, вукодлак, стабло, лисице и друге врсте. У близини подручја хладне воде су џиновске пацифичке хоботнице, морске анемоне и још много тога. У овом делу су током одређеног времена били смештени и калифорнијски морски лавови. Након реновирања, у октобру 2014. године, пар морских видри преселио се у бивше станиште морског лава чинећи акваријум једним од три места на којима се ова врста може видети у Европи.[6]

Топли океан[уреди | уреди извор]

У овом одељку се налази највећи акваријум на Плавој планети, океански резервоар од 4 000 000 литара. У њему живе морски пси, морски голубови, морске јегуље, златне краљевске рибе и остало.

Такође постоји тунел са морским псима дуг 16м. Насупрот Океанском акваријуму је 16м корални гребен са живим коралима и рибама. Постоје и мањи акваријуми са врстама као што су шкампи, морски коњићи, и високо отровне камене рибе, лавови и маслинове морске змије.[7]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Copenhagen’s grand old aquarium to ’sleep with the fishes' | The Copenhagen Post | The Danish News in English”. web.archive.org. 03. 05. 2013. Приступљено 21. 11. 2019. 
  2. ^ https://web.archive.org/web/20130503083949/http://cphpost.dk/news/scitech/cop.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  3. ^ Planet, Den Blå; Fortlingsvej 1, Adresse: Jacob; Kastrup, Adresse: 2770; info@denblaaplanet.dk, Send email:; Tlf.: +45 44 22 22 44 (16. 05. 2013). „Oversigtskort”. Den Blå Planet (на језику: дански). Приступљено 21. 11. 2019. 
  4. ^ „B92 - Internet, Radio i TV stanica - najnovije vesti iz Srbije”. B92.net (на језику: српски). Приступљено 16. 11. 2019. 
  5. ^ „Anmeldelse: Den Blå Planet”. www.gejrfuglen.dk. Приступљено 21. 11. 2019. 
  6. ^ Planet, Den Blå; Fortlingsvej 1, Adresse: Jacob; Kastrup, Adresse: 2770; info@denblaaplanet.dk, Send email:; Tlf.: +45 44 22 22 44 (18. 09. 2014). „Havoddere på Den Blå Planet”. Den Blå Planet (на језику: дански). Приступљено 21. 11. 2019. 
  7. ^ „Giftige og livsfarlige havslanger indtager Den Blå Planet”. DR (на језику: дански). Приступљено 21. 11. 2019.