Пређи на садржај

Национални орден за заслуге (Француска)

С Википедије, слободне енциклопедије
Национални орден за заслуге
Национални орден за заслуге 5. степена
Додељује Француска
Додељује секао војни и цивилни орден
Додељује се заизанредне цивилне или војне заслуге за Француску
СтатусДодељује се од 1863.
Важносни ред одликовања
Следеће (више)Војна медаља

Национални орден за заслуге (фр. Ordre national de la Légion d'honneur) је француско одликовање које је установио председник Шарл де Гол.

Историјат

[уреди | уреди извор]

Орден је 3. децембра 1963. године основао председник Шарл де Гол, у оквиру велике реформе система државних признања којом је престала додела 17 одликовања у надлежности ресорних министарства, као и колонијалних ордена (њих 53), а заслуге које су та одликовања до тада покривала углавном су укључене у спектар за који се додељује новоосновани Орден. У хијерархији француских ордена, Орден за заслуге заузима 3. мјесто, а рачунајући и одликовања, 4. мјесто[1]

Степени Ордена

[уреди | уреди извор]

Орден се дели на редове: Велики крст (фр. Grand'Croix), Велики официр (фр. Grand Officier), Командир (фр. Commandeur), Официр (фр. Officier) и Витез (фр. Chevalier)

Орденске траке

Велики крст

Велики официр

Командир

Официр

Витез

Велики крст

[уреди | уреди извор]

Орденски знак: шестокрака малтешка звијезда од позлаћеног сребра, обострано емајлирана плаво; у надвишењу је позлаћени храстов вијенац. Између кракова звијезде уметнут је по један мали позлаћени орнамент у форми петокраке звијезде, компонован од преплетених листића ловора. У центру аверса звијезде је позлаћени кружни медаљон са женском персонификацијом Републике, окружен позлаћеним прстеном исписаним REPUBLIQUE FRANÇAISE (Француска Република); у реверсу је у кружном медаљону мотив две емајлиране укрштене француске заставе, а прстен је исписан ORDRE NATIONAL DU MÉRITE – 3 DÉCEMBRE 1963 (Национални орден за заслуге – 3. децембар 1963). Орденски знак се носи о плавој ленти преко десног рамена на лијевом боку. Орденска звезда: дванаестокрака малтешка позлаћена звијезда са позлаћеним гранулама на врховима кракова; између кракова звијезде избијају златни зраци, од којих је средњи дужи од осталих и емајлиран плаво. У центру је позлаћени кружни медаљон са женском персонификацијом Републике, окружен плаво емајлираним прстеном на коме је исписано REPUBLIQUE FRANÇAISE – ORDRE NATIONAL DU MÉRITE (Француска Република – Национални орден за заслуге), а око прстена је фриз позлаћених листића ловора. Звијезда се носи на лијевој страни груди.[2]

Велики официр

[уреди | уреди извор]

Орденски знак се носи на лијевој страни груди о траци ширине 37 mm, са розетом. Орденска звијезда: израђена је од сребра, без икакве позлате, нема грануле на врховима кракова ни емајлиране зраке између кракова звијезде. Прстен око медаљона није емајлиран. Звијезда се носи на десној страни груди.[3]

Командир

[уреди | уреди извор]

Орденски знак се носи о траци око врата. Овај степен нема орденску звијезду.[3]

Одликовани Срби

[уреди | уреди извор]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ ОДЛИКОВАЊА из легата историјског архива Београда : каталог изложбе. Београд: Историјски архив. 2015. стр. 58. ISBN 978-86-80481-35-7. 
  2. ^ ОДЛИКОВАЊА из легата историјског архива Београда : каталог изложбе. Београд: Историјски архив. 2015. стр. 58—59. ISBN 978-86-80481-35-7. 
  3. ^ а б ОДЛИКОВАЊА из легата историјског архива Београда : каталог изложбе. Београд: Историјски архив. 2015. стр. 59. ISBN 978-86-80481-35-7.