Национални парк Руски север

Координате: 59° 57′ 23″ N 38° 34′ 03″ E / 59.95639° СГШ; 38.56750° ИГД / 59.95639; 38.56750
С Википедије, слободне енциклопедије
Национални парк Руски Север
IUCN категорија II (национални парк)
Maura hill.jpg
Национални парк Руски Север
Мапа са локацијом заштићене области Национални парк Руски Север
Мапа са локацијом заштићене области Национални парк Руски Север
МјестоВологодска област  Русија
Најближи градКирилов
Координате59° 57′ 23″ N 38° 34′ 03″ E / 59.95639° СГШ; 38.56750° ИГД / 59.95639; 38.56750
Површина1664 km²[1]
Основано20. март 1992. године
Управљачко тијелоШумска служба Волготске области[2]

Национални парк Руски север (рус. Национальный парк «Русский север») један је од националних паркова на северу Русије, стациониран у Кириловски рејону, у Вологодској области. Основан је 20. марта 1992. године, а име Руски север добио је због његовог положаја на северу Русије. У оквиру парка постоји велики број значајних природних пејзажа и културних добара, као што су манастир Кирило-Белозерски и манастир Ферапонтов, места од великог историјског и верског значаја.

Историја[уреди | уреди извор]

У 13. веку подручје које данас чини овај парк било је део Белозерске кнежевине, а у 14. веку, био је у оквиру Велике московске кнежевине. Године 1937. хришћански светитељ Кирил Бјелозерски, тада монах и ученик Сергеја Радоњешког, основао је манастир Кирило-Белозерски, који је заједно са манастиром Ферапонтов био подређен надбискупима из Ростова.

У 15. и 16. веку, манастир Кирило-Белозерски развио се у један од најутицајнијих манастира у Русији. Велики број људи је долазило да посети ове манатире, па је тако река Шексна била један од најчешће коришћених пловних путева који повезују централну и северну Русију.

Осамдесетих година 20. века развијен је концепт националних паркова, који раније није постојао у Совјетском Савезу, а Вологодска област је затражила да створи један национални парк. Док је иницијални избор био стварање парка у Витегорском округу на северозападу области, како би се заштитили крашки предели, ипак је на крају одлучено да се статут националног парка додели у Кириловски рејону, због веће шансе за развијање туризма. Пројекат парка развијен је у периоду од 1989—1990. године, а национални парк је основан 20. марта 1992. године.[3]

Локација и географија[уреди | уреди извор]

Национални парк је стационаран на јужном делу Кириловски рејона, око 100 км североистично од града Кирилов, источно од Белог језера и северозападно од Кубенског језера. Само 45,6% површине парка заправо припада националном парку. Свака активност везана за производњу је забрањена у заштићеној зони парка. Остатак земљишта није отуђен и користи се, углавном као пољопривредна земља, а посебно, град Кирилов, који се такође налази унутар парка. Национални парк такође укључује манастире Кирило-Белозорски, Ферапонтов и манастир Горицки, као и делове Северно-Двинског канала и Волга-Балткичког канала.

Воде заузимају 69,8% површине парка, а мочваре 7,1%.[2] Већина подручја су брдовити предели глацијалног порекла. Неколико брда, као што су Маура, Сандирева и Типсина су заштићени као природни споменици. Постоје још два природна споменика, као што су Соколски бор, подручје које је покривено боровом шумом и налази се на самој обали вештачког језера Шексна. Предео Шалго-Бодуновски, подручје у оквиру парка је шумовито и са ограниченим приступом, а у њему се штите примерци смрче и борове шуме која је готово исчезла у Волготској области.[4]

Туризам[уреди | уреди извор]

Град Кирилов, са Кирило-Белозерским манастиром, као и манастирима Ферапонтов и Горитски су туристичке атракције које се налазе у оквиру парка. Манастир Ферапонтов је увршћен као место светске баштине.[5] До свих ових туристичких атракција изграђени су путеви и стазе који посетиоцима омогућавају лакши долазак.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Национальный парк "Русский Север" (на језику: руски). Национальный парк "Русский Север". Приступљено 8. 11. 2011. 
  2. ^ а б Общие сведения (на језику: руски). Особо охраняемые природные территории России. Приступљено 8. 11. 2011. 
  3. ^ История создания (на језику: руски). Национальный парк "Русский Север". Приступљено 8. 11. 2011. 
  4. ^ Памятники природы (на језику: руски). Национальный парк "Русский Север". Приступљено 8. 11. 2011. 
  5. ^ Ensemble of the Ferapontov Monastery

Спољашње везе[уреди | уреди извор]