Највећи диносаур на свету

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Највећа статуа тираносаура на свету
Локација „Великог дина“ на карти Драмхелера

Највећи диносаур на свету или Велики Дино, реплика је тираносауруса рекса (Tyrannosaurus rex), у облику статуе 4,5 пута веће од његове стварне величине, изграђена од челика и плексигласа. Она представља симбол градића Драмхелера у чијој околини се налазе многобројне туристичке дестинације у надалеко познатој „долини диносуаруса“, у средишњем делу Алберте, једне од провинција Канаде.[1] Ова туристичка дестинација удаљена је од Калгарија 138 km, Едмонтона 280 km и Банфа 264 km.

Сам мит о тираносаурусима њиховој величини и изгледу изазива велики страх код људи, а када се на то све додају разне информације о његовој агресивности добијен је савршен лик за туристичку атракцију у Драмхелер, која сваке године окупља више хиљада туриста из целог света, и доноси велике приходе градској управи.

Положај[уреди]

Највећи диносаур на свету налази се у централном делу Драмхелера (енгл. Drumheller) градићу у јужном делу средишње Алберте у Канади и статистичкој регији Јужна Алберта. Градић је смештен у зони рђаве земље (badlands) у долини реке Ред Дир на око 138 km североисточно од града Калгарија и 280 km од Едмонтона.

У долини реке Ред Дир и ширм простору града налазе се бројна палеонтолошка налазишта у којима су откривни а и даље се откривају бројни фосилни остаци диносауруса. Због тога се често ово подручје дугачко 28 км и широко до 2 км назива и долином диносауруса.

У овој долини на око 6 километара од центра Драмхелера налази се Тирелов краљевски музеј палеонтологије (отворен 1985) са преко 130.000 фосилних остатака диносауруса. Музеј је највећа и најпосећенији простор овог типа у целој Канади.[2]

У самом Драмхелера као нека врста туристичке атракције и карактеристичног симбола за прапостојбину диносауруса изграђена је највећа статуа диносауруса на свету (реплика тираносауруса рекса) од фибергласа и челика, висока 25 м и дугачка 46 метара.

Техничке карактеристике статуе[уреди]

Статуа „Великог дина“ у пуној величини
 • Висина макете је 86 фита (25 метара)
 • У унутрашњости макете налази се 106 степеница којима се пење до врха или главе макете диносаура
 • До 12 људи може истовремено да стане у уста овог диносаура макет
 • Макета је 4,5 пута већи од стварне величине коју је имао Тиреносаур рекс
 • Дужина макете је 151 фита (46 метара)
 • Макета је ташка 65 тона (145.000 lbs)
 • Она је женкаа, а њено име је ....
 • За израду мекете утрошено је 1.065.000,00 канадских долара.[3]

Историјат изградње[уреди]

Изградња највећег Дина на свету, као јединственог и револуционарног пројеката, захтевала је ангажовање и координацију многих професија и организација из различитих области. Како сама статуа у себи обједињује бројне компоненте и материјале током њене изградње почело се прво од темеља на коме је постављена снажне челичне конструкције, израђена у једној фирми Калгарију. Спољашњи део статуе или кожа диносауруса (која је од обојеног фибергласа) донета је из далеке Кине и Филипина, и накнадно монтирана на конструкцију. Потом је следили уређење околног простора и зграде са продају карата и сувенира.

Највећи светски Дино пројекат реализован је након три године планирања, пројектовања и изградње. Сама изградња требало је да почне 26. јула 1999. године и траје до 10. априла 2000. године, како би званично статуа била отворена до 13. октобра 2000. године. Међутим због сложености и јединствености овог подухвата, статуа је свечано отварена за посетиоце (са закашњењем од једне године), 13. октобра 2001. године.

Извори[уреди]

 1. ^ Alberta, Travel (2007). „Unusual Attractions in Alberta”. 
 2. ^ „Dinosaur Hall”. Royal Tyrrell Museum. Royal Tyrrell Museum Cooperating Society. Приступљено 5. 2. 2016. 
 3. ^ Big Dino Facts. Архивирано из оригинала на датум 06. 03. 2016. Приступљено 04. 03. 2016. 

Спољашње везе[уреди]