Најроби

Из Википедије, слободне енциклопедије
Најроби
енгл. Nairobi
Nairobi Montage A.jpg
Колажни приказ градских знаменитости Најробија
Застава
Основни подаци
Држава  Кенија
Покрајина Најроби провинција
Основан 1899.
Становништво
Становништво (2009) 3.375.000
Густ. нас. 4.509 ст./km2
Географске карактеристике
Координате 1°17′00″ ЈГШ; 36°49′00″ ИГД / 1.283333° ЈГШ; 36.816667° ИГД / -1.283333; 36.816667Координате: 1°17′00″ ЈГШ; 36°49′00″ ИГД / 1.283333° ЈГШ; 36.816667° ИГД / -1.283333; 36.816667
Надморска висина 1661 m
Површина 696 km2
Најроби на мапи Кеније
Најроби
Најроби
Најроби на мапи Кеније
Остали подаци
Позивни број 020
Провинција Најроби
енгл. Nairobi Province
свах. Mkoa Nairobi
Положај
Држава  Кенија
Админ. центар Најроби
1°17′00″ ЈГШ; 36°49′00″ ИГД / 1.283333° ЈГШ; 36.816667° ИГД / -1.283333; 36.816667
Површина 696 km2
Становништво 2009
 — Број ст. 3.375.000
 — Густина ст. 4509 ст/km2
Број округа није подељена на дистрикте

Најроби је главни град Кеније, као и главни град административне области Најроби. Најроби име највећу урбану популацију у источној Африци, са између 3 и 4 милиона становника (према попису из 1999. године, у административној области Најроби је живело 2.143.245 становника на 684 km²).

Географија[уреди]

Најроби се налази у јужном делу државе у широком појасу према граници са Танзанијом где је сконцентрисан највећи део становништва Кеније. Приметна је велика разлика у густини насељености између северних и јужних делова Кеније где се налази Најроби. Град је смештен на висоравни 1795 метара изнад нивоа мора што ублажава тропску климу и за резултат има умерене температуре током читаве године. Без обзира на велику надморску висину, висораван на којој се Најроби налази оставља утисак равнице. Најближе планине су Нгонг западно од града чији највиши врх достиже 2460 метара надморске висине. Када је ведро из Најробија се могу видети и нешто удаљеније планине Кенија на северу и Килиманџаро на југоистоку, две највише планине у Африци чији врхови се налазе изнад 5000 метара надморске висине. На подручју Најробија се налази неколико мањих речних токова између осталог и река Најроби притока реке Ати.

Клима у Најробију је тропска клима великих надморских висина и према Кепеновој класификацији сврстава се у тип Cfb или Cwb. Просечне дневне температуре се крећу у распону од 10 вечерње и јутарње до 25 степени док је дан. Постоје два кишна периода, април-мај и новембар, када је већа количина падавина него уобичајена. У овим периодима је број кишних дана у месецу просечно 15, док је број кишних дана у осталим месецима између 3 и 9. Због близине екватора трајање дана се углавном не мења током читаве године, тако да дан увек траје око 12 сати, са сунцем које излази између шест и седам ујутро и залази између 6 и 7 поподне.

Биогеграфски покривач у Најробију одговара вегетацији саване са веома богатим животињским светом који је добро очуван у Националном парку Најроби који се налази на административном подручју Провинције Најроби.

Историја[уреди]

Аутохтоно становништво на подручју данашњег Најробија је етничка група Масаи. На Масаи језику име града има значење „хладна вода".[1] С обзиром да је Кенија до стицања независности била британска колонија, Британци су 1899. године засновали град као станицу на прузи од Момбасе до Кампале. Новостворено насеље је 1907. године постало главни град британске колоније источна Африка, а од 1963. престоница независне Кеније.

Административна подела[уреди]

Град Најроби главни град Кеније. Административно подручје града је истовремено и једна од осам провинција на које је подељена Кенија, суседне провинције су Централна, Источна и Раседна долина. Карактеристично је да провинција Најроби има облик рибе.

Нижа административне јединица од провинције у Кенији је дистрикт. Најроби је 2007. године подељен на три дистрикта, али су они укинути 2009. године одлуком врховног суда о смањењу број дистрикта у Кенији са 254 на 46.

Нижа административна јединица од дистрикта је на division енглеском тј. tarafa на свахилију. Ових јединица у Најробију има осам (Централни Најроби, Дагорети, Ембакаси, Касарани, Кибера, Макадара, Вестлендс и Пумвани), а оне су подељене на 50 локација (locations) које представљају градске четврти Најробија.

Привреда[уреди]

Најроби представља пословни, трговински и туристички центар на државном и међународном нивоу. У централном пословном делу града Central Business District се налази налази сконцентрисан пословни простор у високим пословним зградама које доминиарају центром града. Ту је и Конгресни центар Џомо Кенијата погодан за конгресни туризам. У делу града Гигири се налази велики комплекс Уједињених нација са канцеларијама агенција и програма из УН система, а два програма ту имају своје седиште УНЕП - Програм УН за заштиту животне средине и УН Хабитат - Програм УН за насеља. Поред конгресног туризма Најроби нуди могућности за разне друге видове туризма, а најчешће је почетна станица за сафари туристе у разним деловима Кеније који у ову земљу стижу преко Најробија, тачније аеродрома Џомо Кенијата. Индустрија је такође заступљена у Најробију, с тим што је већи број производних погона лаке (текстилна, прехрамбена, дуванска), него тешке индустрије (аутомобилска).

Саобраћај[уреди]

Једини вид градског саобраћајног превоза је матату. Матату је комби за 12 особа, приватно средство превоза у коме се плаћа карта у вредности од 30 до 50 шилинга по особи (0,3-0,5 евра 2010. године). Велики број становника поседује приватне аутомобиле, што због незадовољавајућег градског превоза за вишемилионски град доводи до великих застоја у саобраћају. Матату се користи и за међуградски превоз, као и аутобус, воз и авион. Железница је карактеристична за Најроби јер је оснивање железничке станице и био основни повод за оснивање града. Међународни аеродром Џомо Кенијата се налази 20 килиметар источно од центра Најробија. Поред овог аеродрома у Најробију постоје и два мања аеродрома - Вилсон у делу града Лангата за мање авионе и војни аеродром Мои. Најроби се налази на раскрсници два панафричка друмска коридора. Један се пружа правцем исток запад - од Момбасе до Лагоса. Други се пружа правцем север југ - од Александрије до Кејптауна.

Образовање[уреди]

У Најробију се налази Најроби универзитет организован у 6 колеџа (пољопривреда и ветерина, архитектура и инжењерство, биологија и природне науке, образовање, медицина и најзад уметност и друштвене науке). Најроби универзитет добио је то име 1970. године као наследник раније основаних високошколских установа. Поред Универзитета Најроби који је државна установа у Најробију постоји већи број приватних универзитета.

Поглед на Најроби и парка Ухуру
Поглед на Најроби и парка Ухуру

Извори[уреди]

  1. „Порекло имена града”. Nairobi.com (Водич за град). Приступљено 8. 6. 2014. 

Спољашње везе[уреди]

Вести

остало