Ментухотеп IV

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Небхетепре Ментухотеп IV)
Ментухотеп IV
Лични подаци
Хијероглифско име
mn
n
T
wHtp
t p
Владавина
Период владавинеоко 2001. п. н. е. — 1994. п. н. е. (Једанаеста династија)
ПретходникМентухотеп III
НаследникАменемхет I

Ментухотеп IV је био последњи египатски фараон из Једанаесте династије. Њему се често приписује седмогодишњи период Торинског канона у коме се не спомиње ниједан краљ, а из неколико натписа у Вади Хамамату се зна да је слао експедиције на Црвено море како би у каменоломима скупљао грађу за краљевске споменике.

Упркос томе што је опскуран (не спомиње се у службеном попису краљева у Абидосу), натписи показују да организацију и састав велике експедиције. Вођа експедиције за Вади Хамамат-датиране у 2. годину краљеве владавине-је био његов везир по имену Аменемхат, за кога се често претпоставља да је будући краљ Аменемхет I, односно први краљ 12. династије и Ментухотепов непосредни наследник.

За Аменемхета већина египтолога претпоставља да је или узурпирао престо или је преузео власт након што је Ментухотеп IV умро без деце. Тренутно нема археолошких и других доказа који би потврдили да је Ментухотеп свргнут од свог везира, односно да је одредио Аменемхета за свог наследника.

Литература[уреди | уреди извор]

  • W. Grajetzki, The Middle Kingdom of Ancient Egypt: History,Archaeology and Society, Duckworth, London 2006 ISBN 978-0-7156-3435-6, 25-26


Египатски фараон
Једанаеста династија