Невенка Тадић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Невенка Тадић
Nevenka Tadić.jpg
Невенка Тадић (2020)
Датум рођења1926.
Место рођењаБијељина
  Краљевина СХС

Проф. др Невенка Тадић (Бијељина, 1926) српски je неуропсихијатар, дјечији психијатар и психотерапеут, један од водећих едукатора у области психоаналитичке психотерапије у Србији. Написала је први уџбеник из области психопатологије дјеце и младих и низ књига из области психоаналитичке психотерапије.[1]

Почасни је члан оснивач Удружења за културу, уметности и међународну сарадњу „Адлигат” у Београду[2] и један од иницијатора сарадње Удружења са Институтом за европске студије и САНУ. Захваљујући њеном залагању „Адлигат” је спасао више од милион књига, које су већим делом поклањане библиотекама широм Србије и Балкана.

Биографија[уреди | уреди извор]

Младост[уреди | уреди извор]

Невенка Тадић је рођена као Невенка Кићановић. Њена мајка Милица Коњевић је дошла из Лике у Бијељину са 16 година, тамо се удала и родила сина и двије кћерке. Невенкин отац Страхиња Кићановић био је богати трговац и земљопосједник. Убијен је 1944. године од стране усташа у концентрационом логору током Другог свјетског рата.

Професионална каријера[уреди | уреди извор]

Невенка је дипломирала на Универзитету у Београду, Медицински факултет. Неуропсихијатрију је специјализирала у Сарајеву, гдје је радила од 1954. до 1962. године. Послије тога одлази у Београд и ради у Институту за ментално здравље до пензије. Аутор је бројних књига и чланака углавном везаних за психоанализу дјеце.

Лични живот[уреди | уреди извор]

Невенка Тадић била је удата за српског филозофа Љубомира Тадића (умро 31. децембра 2013. године) са којим има двоје дјеце, кћерку Вјеру и сина Бориса, обоје су психолози. Борис Тадић је био предсједник Републике Србије.

Невенка Тадић живи у Београду.

Архива академика Љубомира Тадића  [уреди | уреди извор]

Невенка је у неколико наврата Удружењу „Адлигат” поклањала књиге из своје личне библиотеке, као и библиотеке свог покојног супруга, академика Љубомира Тадића. Осим тога, Удружењу је поклонила и део његове архиве, фотографије из породичних албума од историјског значаја, али и личне предмете супруга попут наочара и оловки.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Wayback Machine
  2. ^ „Управа и оснивачи” (на језику: енглески). Приступљено 2020-08-17. 
  3. ^ „Архива академика Љубомира Тадића”. Србија међу књигама. Годишњак: 168. 2017. ISSN 2620-1801 — преко Удружењe за културу, уметности и међународну сарадњу „Адлигат”. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Спасенија Ћеранић "Допринос Срба из Босне развоју психоаналитичке праксе" Универзитет у Источном Сарајеву, 2009.