Невенка Тадић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Невенка Тадић
Датум рођења1926.
Место рођењаБијељина
 Краљевина СХС

Професор др Невенка Тадић (Бијељина, 1926. године) је српски неуропсихијатар, дјечији психијатар и психотерапеут, један од водећих едукатора у области психоаналитичке психотерапије у Србији. Написала је први уџбеник из области психопатологије дјеце и младих и низ књига из области психоаналитичке психотерапије.[1]

Младост[уреди]

Невенка Тадић је рођена као Невенка Кићановић. Њена мајка Милица Коњевић је дошла из Лике у Бијељину са 16 година, тамо се удала и родила сина и двије кћерке. Невенкин отац Страхиња Кићановић био је богати трговац и земљопосједник. Убијен је 1944. године од стране усташа у концентрационом логору током Другог свјетског рата.

Професионална каријера[уреди]

Невенка је дипломирала на Универзитету у Београду, Медицински факултет. Неуропсихијатрију је специјализирала у Сарајеву, гдје је радила од 1954. до 1962. године. Послије тога одлази у Београд и ради у Институту за ментално здравље до пензије. Аутор је бројних књига и чланака углавном везаних за психоанализу дјеце.

Лични живот[уреди]

Невенка Тадић удата је за српског филозофа Љубомира Тадића (умро 31. децембар 2013. године) са којим има двоје дјеце кћерку Вјеру и сина Бориса, обоје су психолози. Борис Тадић је био предсједник Републике Србије. Невенка Тадић живи у Београду.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Спасенија Ћеранић "Допринос Срба из Босне развоју психоаналитичке праксе" Универзитет у Источном Сарајеву, 2009.