Невидљива чудовишта

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Невидљива чудовишта (енгл. Invisible Monsters) је контроверзни роман америчког писца Чака Палахњука (односно Чака Поланика, како се правилно изговара пишчево име). Иако је требало да буде његов први објављени роман, издавачи су испрва одбили да књигу објаве сматрајући да је тематика исувише узнемирујућа. Тек након планетарног успеха Борилачког клуба (енг. Fight Club) и брзо стеченог култног статуса и књиге и филма, издавачи су се усудили да објаве и Невидљива чудовишта (1999). Роман је такође адаптиран у графички роман (аутор је Габор Киш), а филмска адаптација је у току.

На српском језику Невидљива чудовишта, у преводу Александра Милајића, објављује издавачка кућа „FESTINA LENTE“ из Београда. Следећи традицију претходно објављених превода романа овога аутора на српски језик, (Преживели (2001) и Загрцнут (2003) у издању „Лагуне“ и Борилачки клуб (2011) у издању „Библионера“ из Бање Луке), име аутора се наводи као Чак Палахњук, иако је исправно Чак Поланик.

Садржај[уреди]

Успешна манекенка има све: момка, каријеру, одану најбољу пријатељицу. Али кад након изненадне „несреће“ на ауто-путу остане унакажена и неспособна да говори, она се из прелепог средишта пажње претвара у невидљиво чудовиште, толико наказно да се сви претварају да не постоји. Појављује се Бренди Алегзандер, мис света, коју само једна операција дели од сна да постане права жена. Она ће је научити да поновно стварање себе захтева брисање читаве прошлости и измишљање нечег бољег, као и то да се спасење крије на последњем месту на ком бисмо пожелели да га потражимо. Главна јунакиња мора темељно да се освети Иви, својој колегиници с писте и најбољој пријатељици, да отме Мануса, свог дволичног бившег дечка, и да се с Бренди отисне у потрагу за потпуно новом прошлошћу, садашњошћу и будућношћу.

Филм[уреди]

MacLaren Productions Inc. су откупили права за филмску адаптацију романа 2009. и према подацима са сајта IMDb, филм би требало да буде завршен 2013. године. Компанија је отворила сајт www.invisiblemonstersfilm.com као вид подршке за реализацију пројекта, преко кога посетиоци могу да искажу своју жељу да се филм сними остављајући контакт податке - име, место боравка и мејл адресу. Такође, основана је и фејсбук група подршке снимању филма под називом "Invisible Monsters Film".

Популарна култура[уреди]

Роман Невидљива чудовишта је инспирисао неколико аутора да му посвете песму. Песма ‘Brandy Alexander’ бенда The Walkmen појавила се на њиховом албуму A Hundred Miles Off из 2006. године и у филму У Брижу (In Bruges), са Колином Фарелом, Рејфом Фајнсом и Бренданом Глисоном у главним улогама. Бенд Panic! at the Disco снимио је песму ‘Time to Dance’ 2005. године, док је Motion City Soundtrack исте године објавио ‘Invisible Monsters’ као бонус песму на свом албуму Commit This to Memory.

Спољашње везе[уреди]