Негативан број

С Википедије, слободне енциклопедије

Негативан број, у математици, је стварни број који је мањи од нуле. Негативни бројеви представљају супротности. Ако позитивно представља кретање удесно, негативно представља кретање улево. Ако позитивно представља надморску висину, онда негативна представља испод нивоа мора. Ако позитивно представља депозит, негативно представља повлачење. Често се користе за представљање величине губитка или недостатка. Дуг који дугује могу се схватити као негативно средство, смањење неке количине може се сматрати негативним порастом. Ако количина може имати било које од два супротна чула, онда се може изабрати да разликује та чула- можда произвољно- као позитивна и негативна. У медицинском контексту борбе против тумора, експанзија се може сматрати негативним скупљањем. Негативни бројеви се користе да опишу вредности на скали која иде испод хуле, као што су Целзијуса и Фаренхајта скалира за температуру. Закон аритметике за негативне бројеве осигуравају да се идеја о здравом разуму о супротном одржава у аритметици. На пример, - (- 3) = 3 јер је супротно од супротне вредности оригинална вредност.

Негативни бројеви се обично пишу са знаком минус испред. На пример, -3 представља негативну величину магнитуде три, а изговара се "минус три" или "негативна три". Да би Вам помогли да одредите разлику између операције одузимања и негативног броја, понекад је негативни знак постављен нешто више од знака минус (као суперскрипт). Насупрот томе, број који је већи од нуле назива се позитиван; нула се обично (али не увек) сматра да није ни позитивна ни негативна. [1]Позитивност броја може се нагласити стављањем знака плус испред њега, на пример +3. Генерално, негативност или позитивност броја се назива његов знак.

Сваки стварни број осим нуле је или позитиван или негативан. Позитивни цели бројеви називају се природним бројевима, док се позитивни и негативни цели бројеви (заједно са нулом) називају целим бројевима. У књиговодству, дуговања се често представљају црвеним бројевима, или бројем у заградама, као алтернативна нотација која представља негативне бројеве.

Појава негативних бројева[уреди | уреди извор]

Негативни бројеви појавили су се први пут у историји у Девет поглавља о математичкој уметности, која у садашњој форми датира из периода кинеске династије Хан (202. п. н. е. - 220. ), али може садржати много старији материјал. [2]Лиу Хуи (око 3. века) је успоставио правила за додавање и одузимање негативних бројева. До 7. века индијски математичари попут Брамагупта су описивали коришћење негативних бројева. Исламски математичари су даље развијали правила одузимања и множења негативних бројева и решавали проблеме с негативним коефицијентима. Западни математичари су прихватили идеју о негативним бројевима до 17. века. Пре концепта негативних бројева, математичари као што је Диофант сматрао је да су негативна решења проблема "лажна", а једначине које захтевају негативна решења описане као апсурдне.

Негативни бројеви се могу сматрати резултатима одузимања већег броја из мањег. На пример, негативна три је резултат одузимања три од нуле:

0 - 3 = -3

У принципу, одузимање већег броја од мањег дале негативан резултат, а величина резултата је разлика између та два броја. На пример,

5 - 8 = -3

од 8 - 5 = 3.

Бројчана линија[уреди | уреди извор]

Однос између негативних бројева, позитивних бројева и нула се често изражава у облику бројчане линије. Бројеви који се понављају на десној страни ове линије су већи, док су бројеви који се појављују даље улево мањи. Тако се нула појављује у средини, са позитивним бројевима десно и негативним бројевима лево.

Имајте на уму да се негативни број са већом величином сматра мањим. На пример, иако је (позитивно) 8 веће од (позитивно = 5, написано

8 > 5

негативно 8 се сматра мање од негативног 5:

-8 < -5

(Јер на пример, ако имате ₤ -8, имали бисте дуг од ₤ -5 након додавања, рецимо ₤10, него ако имате ₤ -5. ) Из тога следи да је било који негативан број мањи од било којег позитивног броја, тако

-8 < 5 и -5 < 8.

Потписан број[уреди | уреди извор]

У контексту негативних бројева, број који је већи од нуле означен је као позитиван. Тако је сваки стварни број, осим нуле, или позитиван или негативан, док се само нула не сматра знаком. Позитивни бројеви се понекад пишу са знаком плус испред, на пример +3 означава позитивно три.

Пошто нула није ни позитиван ни негативан број, термин ненегативан се понекад користи да означи број који је или позитиван или нула, док се непозитиван користи за број који је или негативан или нула. Нула је неутралан број.

Спорт[уреди | уреди извор]

Наука[уреди | уреди извор]

  • Температуре које су хладније од 0 °C или 0°F. [5][6]
  • Ширине јужно од екватора и дужине западно од почетног меридијана.
  • Топографске карактеристике Земљине површине имају висину изнад нивоа мора, што може бити негативно (на пример Повишење површине Мртвог мора или Долине смрти).
  • Electrical circuits. Када је батерија прикључена у обрнутом поларитету, за напон који се примењује се каже да је супротан његовом номиналном напону. На пример, 6 (В) батерија повезана у обрнутом правцу примењује напон од -6 (В).
  • Јони имају позитиван или негативан електрични набој.
  • Импеданса АМ радио- дифузне куле која се користи у антенским низовима са више кула може имати позитивну или негативну импедансу.

Финансије[уреди | уреди извор]

Друго[уреди | уреди извор]

  • Број етажа у згради испод приземља.
  • Када репродукујете аудио фајл на преносивом медиа плејеру, као што је iPod, на екрану се може приказати преостало време као негативан број, који се повећава до нуле истом брзином као што се време које је већ репродуковано повећава са нуле.
  • ТВ емисија показује:
  • Учесници на КИ често се завршавају негативним резултатом.
  • Тимови на Универзитетском изазову имају негативан резултат ако су њихови први одговори нетачни и прекидају питања.

Опасност! има негативну оцену новца - такмичари играју за одређени износ новца и сваки погрешан одговор који кошта више од онога што сада имају може резултирати негативним резултатом.

  • Цена је права цена за куповину Купите или продајте, ако је било који новац изгубљен и који је већи од износа који је тренутно у банци, он такође има негативан резултат.
  • Промена у подршци политичкој странци између избора, позната као замах.
  • Рејтинг одобрења политичара. [12]
  • У видео играма, негативни број указује на губитак живота, штету, казну за резултат или потрошњу ресурса, у зависности од жанра симулације.
  • Запослени са флексибилним радним временом могу имати негативан салдо на свом временском распореду ако су радили мање укупних сати него што су уговорени до тог тренутка. Запослени могу бити у могућности да узму више од годишњег одмора за годишњи одмор, и преносе негативни биланс у наредну годину.
  • Транспоновање белешки на синтисајзеру приказано је на екрану са позитивним бројевима за увећање и негативним бројевима за смањење, на пример '-1' за један полутон.

Аритметика са негативним бројевима[уреди | уреди извор]

Знак минус "-" означава оператор и за бинарни (двоструком операнд) рад на одузимање (као у И-З) и Унарни (оне-операнд) рад негације (као у- Кс, или двапут) - (-К) ). Посебан случај унарног негирања јавља се када ради на позитивном броју, у којем случају је резултат негативан број (као у- 5).

Двосмисленост симбола "- " обично не доводи до двосмислености у аритметичким изразима, јер редослед операција чини само једно тумачење или друго могуће за сваки "- ". Међутим, то може довести до конфузије и бити тешко за особу да разуме израз када се симболи оператера појављују један поред другог. Рјешење може бити заграда уникарног "- " заједно са његовим операндом.

На пример, израз 7+- 5 може бити јаснији ако је написан 7+ (- 5) 8иако они формално значе исту ствар). Одузимање Израз 7- 5 је другачији израз који не представља исте операције, али оцењује до истог резултата.

2+5 даје 7.

Сабирање[уреди | уреди извор]

Додавање два негативна броја врло је слично додатку два позитивна броја. На пример,

(- 3) + (- 5) = - 8.

Идеја да се два дуга могу комбиновати у један дуг већег обима.

При сабирању комбинације позитивних и негативних бројева, негативни бројеви се могу сматрати позитивним количинама које се одузимају. На пример:

8+ (- 3) = 8- 3 = 5 и (- 2) +7 = 7- 2 = 5

У првом примеру, кредит од 8 комбинује се с дугом од 3, који даје укупан кредит од 5. Ако је негативни број већи, онда је резултат негативан: (- 8) +3 = 3- 8 = - 5 и 2+ (- 7) = 2- 7 = - 5.

Овде је кредит мањи од дуга, тако да је нето резултат дуг.

Одузимање[уреди | уреди извор]

Као што је горе размотрено, могуће је одузимање два не- негативна броја да би се добио негативан одговор:

5- 8 = - 3

и

(- 3) - 5 = (- 3) + (- 5) = - 8

С друге стране одузимање негативног броја даје исти резултат као и додавање позитивног броја једнаке величине. (Идеја је да је губитак дуга иста ствар као и стицање кредита). Тако

3- (- 5) = 3+5 = 8

и

(- 5) - (- 8) = (- 5) +8 = 3.

Када множите бројеве, величина производа је увек само производ две величине. Знак производа је одређен следећим правилима:

  • Производ једног позитивног броја и једног негативног броја је негативан.
  • Продукт два негативна броја је позитиван.

Тако

(- 2) ×3 = - 6

и

(- 2) × (- 3) = 6

Разлог за први пример је једноставан: додавањем три - 2 заједно - 6:

(- 2) ×3 = (- 2) + (- 2) + (- 2) = - 6.

Разлози који стоје иза другог примера су сложени. Идеја је опет да је губитак дуга иста ствар као и стицање кредита. У овом случају, губитак два пута од по три је исти као и добијање кредита од шест:

(- 2 дугова) × (- 3 сваки) = +6 кредит.

Конвенција да је производ два негативна броја позитиван је такође неопходна да би мултипликација следила дистрибутивни закон. У овом случају то знамо

(- 2) × (- 3) +2× (- 3) = (- 2+2) × (- 3) = 0× (- 3) = 0.

Пошто 2× (- 3) = - 6, производ (- 2) × (- 3) мора бити једнак 6.

Ова правила воде до другог (еквивалентног) правила - знам било ког производа а×б зависи од знака а као што следи:

  • ако је а позитиван, онда је знак а×б исти као и знак б, и
  • ако је а негативан, онда је знам а×б супротан знаку б.

Оправдање зашто је производ два негативна броја позитиван број може се уочити у анализи комплексних бројева.

Дељење[уреди | уреди извор]

Правила знака за дељење су иста као и за множење. На пример,

8÷ (- 2) = - 4,

Негативна верзија позитивног броја назива се њеном негацијом. На пример, - 3 је негација позитивног броја 3. Збир једног броја и његове негације једнака нули:

3+ (- 3) = 0

То јест негација позитивног броја је адитивна инверзија броја.

Помоћу алгебре можемо да напишемо овај принцип као алгебарски идентитет:

К+ (- К) = 0

Овај идентитет важи за било који позитиван број К. Може се направити за све реалне бројеве проширивањем дефиниције негације на нулти и негативни број. Конкретно:

  • Негација 0 је 0, и
  • Негација негативног броја одговора одговарајућем позитивном броју.

На пример, негација од - 3 је +3. У глобалу:

- (- К) = К.

Апсолутна вредност једног броја је нон- негативан број са исте величине. На пример, апсолутна вредност од - 3 и апсолутна вредност 3 су једнаке 3, а апсолутна вредност 0 је0.

На сличан начин као и рационални бројеви, можемо проширити природне бројевеН на целе бројеве 3 дефинишући целе бројеве као уређени пар природних бројева (а, б). Можемо проширити додавање и множење на ове парове са следећим правилима:

(а, б) + (ц, д) = (а+ц, б+д) (а, б) ÷ (ц, д) = (а×ц+б×д, а×д+б×ц)

На овим паровима дефинишемо однос еквиваленције са следећим правилима:

(а, б) ~ (ц, д) ако и само ако а+д = б+ц.

Овај однос еквиваленције је компатибилан са горенаведеним збрајањем и множењем и можемо дефинисати 3 као количнички скуп Н²/~, тј. Идентификовати два пара (а, б) и (ц, д) ако су еквивалентни у изнад смисла. Треба имати на уму да је 3, опремљен овим операцијама додавања и множења, прстен и заправо је прототипски пример прстена.

Можемо дефинисати и укупан редослед на 3 писањем

(а, б) ≤ (ц, д) ако и само ако а+д≤б+д.

То ће довести до адитива нула форме (, ) , један адитив инверзног ог (, б) облика (б, ) , мултипликативном јединица облика (+1, ) , и дефиниција одузимања

(а, б) - (ц, д) + (а+д; б+ц).

Ова конструкција је посебан случај конструкције Гротхендиек.

Јединственост[уреди | уреди извор]

Негатив броја је јединствен, као што показује следећи доказ.

Нека је к је број и нека је и негативан. Претпоставимо да је и још један негатив к. По један аксиом реалног броја система

x+y' = 0, x+y = 0.

И тако, к+и' = к+и. Користећи закон поништења за додавање, види се да је и' = и. Тако је и једнака било ком другом негатив к. То јест, и је јединствени негатив к.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ The convention that zero is neither positive nor negative is not universal. For example, in the French convention, zero is considered to be both positive and negative. The French words positif and négatif mean the same as English "positive or zero" and "negative or zero" respectively.
  2. ^ Struik, page 32–33. "In these matrices we find negative numbers, which appear here for the first time in history."
  3. ^ „BBC Sport - Olympic Games - London 2012 - Men's Long Jump : Athletics - Results”. web.archive.org. 5. 8. 2012. Архивирано из оригинала 05. 08. 2012. г. Приступљено 5. 12. 2018. 
  4. ^ „How Wind Assistance Works in Track & Field”. elitefeet.com. Приступљено 5. 12. 2018. 
  5. ^ Forbes, Robert B. (6. 1. 1975). „Contributions to the Geology of the Bering Sea Basin and Adjacent Regions: Selected Papers from the Symposium on the Geology and Geophysics of the Bering Sea Region, on the Occasion of the Inauguration of the C. T. Elvey Building, University of Alaska, June 26-28, 1970, and from the 2d International Symposium on Arctic Geology Held in San Francisco, February 1-4, 1971”. Geological Society of America. стр. 194. Приступљено 6. 1. 2018 — преко Google Books. 
  6. ^ Wilks, Daniel S. (6. 1. 2018). „Statistical Methods in the Atmospheric Sciences”. Academic Press. стр. 17. Приступљено 6. 1. 2018 — преко Google Books. 
  7. ^ „UK economy shrank at end of 2012”. 25. 1. 2013. Приступљено 5. 12. 2018 — преко www.bbc.co.uk. 
  8. ^ „First negative inflation figure since 1960”. The Independent. 21. 4. 2009. Архивирано из оригинала 18. 01. 2019. г. Приступљено 5. 12. 2018. 
  9. ^ „ECB imposes negative interest rate”. 5. 6. 2014. Приступљено 5. 12. 2018 — преко www.bbc.co.uk. 
  10. ^ Lynn, Matthew. „Think negative interest rates can’t happen here? Think again”. MarketWatch. Приступљено 5. 12. 2018. 
  11. ^ „Swiss interest rate to turn negative”. 18. 12. 2014. Приступљено 5. 12. 2018 — преко www.bbc.co.uk. 
  12. ^ Wintour, Patrick (17. 6. 2014). „Popularity of Miliband and Clegg falls to lowest levels recorded by ICM poll”. Приступљено 5. 12. 2018 — преко www.theguardian.com.