Нежељене

Из Википедије, слободне енциклопедије
Нежељене
Нежељене.jpg
Нежељене
Ориг. назив न आना इस देस लाडो
Преп. и као Na Aana Is Des Laado
Жанр драма, романса
Формат сапуница
Аутор Нилима Бајпаи
Сценарио Камал Пандеј
Сатиш Кумар Наир
Амит Верма
Рагувир Шекават
Шобит Јаисвал
Режија Аншуман Кишор Синг
Арун Бали
Динеш Махадев
Индер Дас
Рајив Банот
Санџеј Гош
Дебашиш Дар
Креативни режисер Арун Бали
Санчита Босе
Дипак Пачори
Никат Бати
Земља  Индија
Језик хинди
Број сезона 1
Број епизода 870
Време трајања ~20 минута
Продукција
Продуцент Шијамашиш Батачарија
Нилима Бајпаи
Монтажер Рандир Ја
Афзал
Кинематографија Риширај Шарма
Имран Кан
Ријаз Шаик
Продукција Shakuntalam Telefilms
Емитовање
Прво
приказано на

Colors TV
Премијерно
приказивање

9. март 2009. — 27. јул 2012.
Емитовање у Србији
Емитер Телевизија Пинк
Премијерно
приказивање

Пинк
17. децембар 2012. — 29. мај 2013
Пинк соуп
15. април 2014. — 20. август 2014.
Званични веб-сајт
Профил на IMDb-ју

Нежељене (хинд. न आना इस देस लाडो) индијска је телевизијска сапуница, снимана од 2009. до 2012.

У Србији је емитована током 2012. и 2013. на телевизији Пинк. Емитовање је прекинуто након 100-ак епизода.[1] 2014. емитована је на каналу Пинк соуп, где је укинута након 250 епизода.

Синопсис[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

У данашњој Индији има још много обичаја који су право друштвено зло. Један од њих је да се убија женско новорођенче, јер за њу нема места тамо где традиционално владају мушкарци. Тако су жене које нису родиле сина често малтретиране, па чак и отеране из куће, а мушкарци се поново жене све док не добију мушког наследника.

Ово је прича о младој Сији која је свесна ове друштвене неправде, па кад и сама дође у сличну ситуацију (удаје се за Рагава Сангвана, сина старешине села, заостале и сурове Амаји и очекује близнакиње) почиње борбу против заосталих сеоских обичаја како би спасила своју децу. Њеној борби се прикључује и муж Рагава, који је упркос мајчиним сплеткама и подметањима воли, као и друге Амајине снахе које такође трпе злостављање Амаји и њених синова, њихових мужева.

Ривалство између снаје и свекрве постаје све веће, па Амаји избацује Сију и Рагава из куће. Када дође време да се бира нова сеоска предводница, Амаји сматра да јој то место и даље припада, али Сија окупља око себе жене из села које је снажно подржавају и бирају на тај положај. У својој борби за освешћивање индијске жене и њен бољи положај у друштву Сија има велику подршку мужа, који је прави представник напредног и савременог индијског мушкарца. Сија отвара школу за жене у селу.

Међутим, Сија на порођају умире, а њене ћерке близнакиње Диа и Јанви бивају раздвојене, једну узима баба Амаји, а другу тетка Амба (ћерка Амаји коју она не воли). Сестре расту не знајући једна за другу, срећу се тек кад напуне 18 година у колеџу. Иако одрасле у различитим условима и социјалном миљеу, оне имају исте погледе на социјалне проблеме жене у индијском друштву и настављају мајчину борбу. Под утицајем нових прогресивних идеја који струје Индијом, постепено се мењају и погледи и поступци већ остареле Амаји.

Прича обилује ликовима чије компликоване и испреплетане судбине чине ову серију веома занимљивом, како са становишта саме приче, тако и због чињенице да пружају увид у пресек индијског друштва, традиционалног и савременог. Такође је значајна порука о важности борбе за правду, достојанствен живот и бољу будућност и како је драгоцен индивидуални допринос тој борби сваког појединца.

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Мегна Малик Амаји
Маишнави Данрај Јанви
Капил Нирмал Сури
Варун Капур Шаури
Симран Каур Дија
Санџеј Шарма Кишанлал
Вини Трипати Викрам
Јаш Дасгупта Каран
Нилам Багчандани/Ришина Кандари Таниша
Ананд Горадиа Гајендер Сангван
Наташа Шарма Сиа Синг

Референце[уреди]

  1. Нежељене на телевизији Пинк, Приступљено 15. 4. 2013.