Независна Држава Македонија

С Википедије, слободне енциклопедије
Мапа Независне Државе Македоније.[1]
Подручје које је, према замисли, требало да укључује Независна Држава Македонија

Независна Држава Македонија је назив за покушај стварања марионетске државе под патронатом Немачке на подручју Македоније, чији би главни град било Скопље. Према замисли, држава би обухватала цело подручје историјске Македоније.

Историјат[уреди | уреди извор]

Идеолози стварања независне Македоније били су чланови пробугарске терористичке организације ВМРО, чији је лидер био Иван Михајлов. 1. септембра 1944. Хитлер издаје наредбу за формирање ове државе и Немци шаљу Ивана Михајлова у Скопље са задатком да прогласи независну Македонију.[2] Ова држава је требало да обезбеди несметано повлачење Немаца из Грчке преко њене територије, с обзиром да је Бугарска која је до тада управљала тим подручјем иступила из савеза сила Осовина и прешла на страну Савезника 8. септембра. Иван Михајлов, међутим, закључује да је рат изгубљен и да нема услова за формирање независне македонске државе. Тада војну контролу над Македонијом преузимају Немци, док је локалну власт обављала стара бугарска администрација, која више није била под патронатом бугарске војске и бугарске државе. Овакво стање је трајало од почетка септембра до новембра 1944, када подручје Вардарске Македоније долази под контролу југословенских партизана и постаје део нове социјалистичке Југославије у оквиру које ће се формирати Народна Република Македонија.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „www.bills-bunker.de[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 20. 01. 2017. Приступљено 09. 01. 2017.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  2. ^ Ramet 2006, стр. 155.

Литература[уреди | уреди извор]