Независна Држава Црна Гора

Из Википедије, слободне енциклопедије
Краљевина Црна Гора
Црна Гора
Химна
Вјечна наша Црна Горо
ЦГ током другог св рата.png
Границе Црне Горе, 1941-1944. Према веб сајту terkepek.adatbank.transindex.ro [1]
Географија
Континент Европа
Регија Балкан
Главни град Цетиње
Друштво
Службени језик српски, италијански, немачки
Религија Православље
Политика
Владари  
 — Премијер Секула Дрљевић
  Блажо Ђукановић
  Љубо Вукчевић
Историја
Историјско доба Други светски рат
 — Оснивање 1941
 — Укидање 1944
Географске и друге карактеристике
Валута Црногорски перпер, Италијанска лира, Немачка рајх марка
Земље претходнице и наследнице
Црне Горе
Претходнице: Наследнице:
Flag of the Kingdom of Yugoslavia.svg Зетска бановина (Краљевина Југославија) Народна Република Црна Гора (ДФ Југославија) Flag of the Socialist Republic of Montenegro.svg
Flag of the Kingdom of Montenegro.svg Краљевина Црна Гора Народна Република Црна Гора (ДФ Југославија) Flag of the Socialist Republic of Montenegro.svg

Независна Држава или Краљевина Црна Гора је била марионетска држава за вријеме Другог свјетског рата под протекторатом једне од сила Осовине Краљевине Италије (19411943) и касније Њемачке (1943—1944). Главни град је био Цетиње.

Политика Италије према Црној Гори од почетка окупације 1941. је била обележена дилемом да ли анектирати ову територију, као што је то урађено са Далмацијом и деловима Словеније, или уз помоћ домаћих снага „старих патриота“, обновити њену фиктивну независност у оквиру „Римског царства“.

Мусолинијевом одлуком 3. октобра 1941. успостављен је Гувернаторат за Црну Гору са сједиштем на Цетињу, а за гувернера је постављен Пирцио Бироли.

Ускоро по уласку њемачких трупа у Црну Гору, на Цетињу је крајем септембра 1943. године успостављена Фелдкомандантура, која је представљала врховану војну и цивилну власт на окупираном подручју. На челу Фелдкомандантуре налазио се генерал-мајор Вилхелм Кајпер, који је 30. септембра објавио проглас да преузима власт на територији бившег италијанског Гувернатората у Црној Гори.

Историја[уреди]

Послије инвазије на Југославију коју су извршиле Њемачка и Италија 6. априла 1941. и касније предаје Југословенске војске 17. априла 1941, Секула Дрљевић, лидер црногорских федералиста у Краљевини Југославији, основао је Административни комитет Црне горе, који је био један од колаборационих органа фашистичке Италије. Комитет је угашен 5. маја 1941. и Црногорско вијеће бива оформљено да потпомогне италијанску окупацију и секуларизује независну Црну Гору.

Краљ Виктор Емануел III (под утицајем своје краљице Јелене, кћерке бившег краља Црне Горе) утицао је на Мусолинија да креира независну Црну Гору која би се супротставила интересима хрватских усташа и Албанаца (који су жељели да Црну Гору подијеле између себе). Независна држава Црна Гора (често називана и „протекторат“) је креирана под фашистичком контролом када се Крсто Поповић вратио из егзила из Рима 1941. да би водио Зеленаше, који су подржавали враћање црногорског монарха на престо. Ове снаге су назване Ловћенска бригада.

„Протекторат“ је био краљевство, али принц Михаило Петровић Његош никад није прихватио круну.

Секула Дрљевић је на Петровданској скупштини 12. јула, 1941. године инаугурисан као црногорски премијер, али је већ сутрадан избио Тринаестојулски устанак који је организовала КПЈ. После сламања устанка, у Црној Гори је почетком 1942. избио грађански рат у коме су учествовали партизани и четници на једној страни борећи се против црногорских федералиста и окупатора на другој, као и између себе. Како је Други свјетски рат одмицао, сукоб је попримао све већи обим. Између марта и јуна 1942. четници су стекли превласт у Црној Гори, делимично захваљујући оружју и опреми који су добили од Италијана по споразуму који је са Италијанима склопио Бајо Станишић, а делом и слабљењу партизана, којем су у великој мери били криви партизански екцеси услед левих скретања. Италијанима је главни циљ споразумевања с четницима био да губитке својих трупа сведу на минимум. Стога су много полагали на помоћ четника у Трећој непријатељској офанзиви за избацивање партизана из Црне Горе и источне Херцеговине у пролеће 1942.

Ђукановић је као вођа црногорских четника 24. јула 1942. потписао споразум са представником италијанске војске Алесандром Пирцио Биролијем. По том споразуму, црногорски четници су легализовани, обавезали су се да ће помагати Италијанима у борби против партизана, а заузврат ће добијати оружје, муницију и плате. Црна Гора је подељена на три зоне које су обезбеђивале четничке јединице Баје Станишића и Павла Ђуришића, као и Ловћенска бригада зеленаша Крстa Зрнова Поповића.[2][3] Овај споразум је Ђукановића начинио фактичким вођом Црне Горе и он је то место задржао до смрти.

Независној Држави Црној Гори је прикључен и највећи део Санџака, иако је она у тим границама постојала само на папиру, и само мали дио њене територије је контролисала тадашња квислиншка власт. Бока Которска (млетачки Катаро) бива прикључена Италији све до септембра 1943. године.

Унутар Црне Горе, веома активан је био Црногорски добровољачки корпус под командом Павла Ђуришића.

Од октобра 1943, Дрљевић је отишао у егзил. У НДХ формира Црногоско државно вијеће 1944. године, које је функционисало као влада у егзилу.

Крајем септембра 1943, након капитулације Италије, НДХ је формално прогласила анексију бившег италијанског „Протектората Црна Гора“ и италијанске „Провинције Катаро (Бока Которска)“, али ово није признато од стране Њемачке. Цјелокупна Црна Гора је остала под контролом њемачке врховне команде.[тражи се извор]

Црногорска народна војска је касније формирана под притиском Анте Павелића и Дрљевића од остатака четничких јединица Павла Ђуришића.

Децембра 1944. године њемачке трупе су напустиле Црну Гору и тада партизани улазе у њу, прекидајући постојање Независне Државе Црне Горе.

У периоду од 1941. до 1944. године окупатори и домаћи квислинзи су убили десетине хиљада невиних цивила.

Владари[уреди]

С обзиром да је Црна Гора била под протекцијом фашистичке Италије, на њеној територији је постојала двојна власт; домаће органе власти представљао је црногорски премијер, док је фашистичку Италију представљао гувернер. Италијанског гувернера је касније заменио њемачки.

Премијери[уреди]

Гувернери[уреди]

Галерија[уреди]

Овај чланак је део серије о историји Црне Горе
Историја Црне Горе
Coat of arms of Montenegro.svg

Референце[уреди]

  1. Карта, Приступљено 9. 4. 2013.
  2. Tomasevich (1975). стр. 211.
  3. Pavlowitch (2008). стр. 107–108.
  4. Školski istorijski atlas, Zavod za izdavanje udžbenika SR Srbije, Beograd, 1970.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]