Независни учесници на олимпијским играма

Из Википедије, слободне енциклопедије
Olympic flag.svg
Независни учесници на олимпијским играма
Olympic flag.svg
МОК код:   IOA, IOP

   Медаље   Злато  
0
 Сребро 
1
Бронза
2
 Укупно 
3

Летње олимпијске игре
1992.2000.2012.
Олимпијски прстенови

IOAIOP

IOA
IOP

Као независни учесници (или индивидуални учесници) под олимпијском заставом учествовали су, у неколико наврата, спортисти из држава чији национални олимпијски комитет у том тренутку није био оформљен или је био суспендован из одређених разлога. Први пут су учествовали 1992. у Барселони, а укупно су остварили три учешћа и освојили три медаље, једну сребрну и две бронзане.

Барселона 1992.[уреди]

На Летњим олимпијским играма 1992. у Барселони су као независни такмичари (под МОК-овим кодом IOP) учествовали спортисти из СР Југославије и Македоније зато што су Уједињене нације увеле међународне санцкије Југославији, а Олимпијски комитет Македоније још није био оформљен. Учествовало је 58 такмичара и освојене су три медаље, све у стрељштву. Слична ситуација је била на параолимпијским играма исте године, када су учествовали као независни такмичари параолимпијсци из истих земаља.

Сиднеј 2000.[уреди]

Као индивидуални такмичари (IOA) на Летњим олимпијским играма 2000. у Сиднеју је учествовало четири спортиста из Источног Тимора, јер је та држава у том периоду била у процесу стицања независности и није имала формиран НОК. Такође су два индивидуална такмичара из Источног Тимора учествовала на параолимпијским играма.

Лондон 2012.[уреди]

Након распуштања Холандских Антила 2010. године, расформиран је и Олимпијски комитет Холандских Антила. Троје спортиста који су већ остварили пласман на Летње олимпијске игре 2012. у Лондону (а нису, као неки, узели држављанство Холандије) су добили право учешћа као независни такмичари (IOA). Под олимпијском заставом се такмичи и један спортиста из Јужног Судана, који, од стицања независности годину дана раније, нема оформљен национални олимпијски комитет.

Освајачи медаља[уреди]

Медаља Такмичар(и) ЛОИ Спорт Дисциплина
Silver medal olympic.svg Сребро Јасна Шекарић 1992. Барселона Стрељаштво 10 m ваздушни пиштољ, жене
Bronze medal olympic.svg Бронза Аранка Биндер 1992. Барселона Стрељаштво 10 m ваздушна пушка, жене
Bronze medal olympic.svg Бронза Стеван Плетикосић 1992. Барселона Стрељаштво 50 m МК пушка лежећи став, мушки

По играма[уреди]

ЛОИ Број такмичара Злато Сребро Бронза Укупно Ранг
1992. Барселона 58 0 1 2 3 44
2000. Сиднеј 4 0 0 0 0 -
2012. Лондон 4  ?  ?  ?  ? ?
Укупно 66 0 1 2 3 121

Остала такмичари под олимпијском заставом[уреди]

Под сличном ситуацијом су били такмичари из држава бившег Совјетског Савеза, које до зимским и летњих олимпијских игара 1992. године нису имале формиран НОК, па су се заједно такмичили као Уједињени тим под олимпијском заставом, а на церемонији доделе медаља је, након додељене златне медаље, свирала олимпијска химна.

Референце[уреди]