Нела Кубуровић Кисић

С Википедије, слободне енциклопедије
Нела Кубуровић Кисић
Nela Kuburović.png
Биографија
Датум рођења(1982-04-07)7. април 1982.(39 год.)
Место рођењаСарајево
 СФРЈ
Држављанство Србија
РелигијаПравославље
Професијаправник
УниверзитетПравни факултет Универзитета у Београду
Политичка
странка
Српска напредна странка
11.август 2016. — 25.октобар 2020.
Избори24. април 2016.
ПредседникТомислав Николић
Александар Вучић
Председник владеАлександар Вучић
Ивица Дачић (в.д.)
ВладаДруга влада Александра Вучића
ПретходникНикола Селаковић
НаследникМаја Поповић

Нела Кубуровић Кисић (Сарајево, 7. април 1982) српска је правница, политичарка и бивша министарка правде у влади Ане Брнабић, претходно министарка правде у Другој влади Александра Вучића.[1] Пре тога је била помоћник министра правде у Сектору за правосуђе.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је 7. априла 1982. године, у Сарајеву.

Дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Београду 2005. године са изузетним успехом. Током студија, похађала је двогодишњу наставу у оквиру програма „Правна клиника“. Била је стипендиста фонда за младе таленете Владе Републике Србије. Од фебруара 2006. радила је у Првом општинском суду у Београду, где, након волонтерског стажа и приправничке праксе, постаје судијски помоћник. Правосудни испит положила је 2008. године.

Од децембра 2008. до августа 2009. године радила је у Министарству правде Републике Србије, као саветник за пружање стручне помоћи Високом савету правосуђа. Након образовања Административне канцеларије Високог савета судства, у августу 2009. године, засновала је радни однос у Сектору за нормативне послове, a од маја 2013. године била је начелник Одељења за статусна питања судија у Високом савету судства.

Била је ангажована у радним групама за израду Нацрта Етичког кодекса судија и Нацрта правилника за вредновање рада судија и председника судова, као и у раду Комисије за одлучивање о приговору судијских помоћника на решење председника суда о оцењивању. Учествовала је у студијским посетама Високом савету судства Краљевине Шпаније, Дисциплинским органима за судије у Француској, а током априла 2014. године била је на двонедељној пракси у Високом судском и тужилачком савету Босне и Херцеговине.

Удата је за Бојана Кисића, рођеног брата заменице директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Дарије Кисић Тепавчевић.

Говори енглески, а познаје шпански језик.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Нела Кубуровић Кисић”. mpravde.gov.rs. Приступљено 15. 5. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Претходник:
Никола Селаковић
Министар правде Републике Србије
Наследник: