Немачко удружење за осигурање нуклеарних реактора

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Немачко удружење за осигурање нуклеарних реактора (нем. Deutsche Kernreaktor-Versicherungsgemeinschaft — DKVG) — Келн је унија за осигурање немачких нуклеарних индустријских предузећа. Ово удружење такође учествује у реосигуравању.

Историја[уреди]

Прва осигуравајућа удружења у нуклеарној индустрији у Европи, основана су у Шведској и Енглеској 1955. Немачко удружење за осигурање нуклеарних реактора је основано 1957. Кроз своју историју оно је имало само један случај плаћања накнаде у распону од 10-15 хиљада евра до данас.

Функције и задаци[уреди]

Чак и са малом вероватноћом догађања осигураног случаја у нуклеарној индустрији, максимално могући износ штете је веома велики. Из тог разлога, осигурање не може да сноси такав ризик. Могућност преноса нуклеарног ризика реосигуравача је забрањена у Немачкој на законодавном нивоу. Од 1998, за атомску енергију, Закон захтева максимално осигурање од одговорности на око 2,5 милијарди евра. За штету изнад тог износа у складу са § 34 Закона за атомску енергију, савезна влада је одговорна. Ако износ штете премашује максимални предвиђен износ од 255 милиона евра, исплату врши DKVG. Износ осигурања плаћања су могућа трошкове евакуација људи.

DKVG и нуклеарна електрана Фукушима I[уреди]

Нуклеарна електрана Фукушима I је била осигурана на неколико десетина милиона евра од стране DKVG. Према условима уговора о осигурању није била осигурана за штете, проузроковане земљотресима, цунамима и вулканским ерупцијама. Зато DKVG нема обавезу плаћања власнику нуклеарне електране Фукушима I за несреће у нуклеарној централи Фукушима 1.[1][2]

Референце[уреди]