Немеја (град)

Координате: 37° 29′ 00″ С; 22° 25′ 25″ И / 37.4832° С; 22.4237° И / 37.4832; 22.4237
С Википедије, слободне енциклопедије
Немеја
Νεμέα
Немеја стадион
Административни подаци
Држава Грчка
ПериферијаПелопонез
Становништво
Географске карактеристике
Координате37° 29′ 00″ С; 22° 25′ 25″ И / 37.4832° С; 22.4237° И / 37.4832; 22.4237
Временска зонаUTC+2 (EET), лети UTC+3 (EEST)
Апс. висина0-10 m
Немеја на карти Грчке
Немеја
Немеја
Немеја на карти Грчке

Немеја (грч. Νεμέα) је историјски град у Грчкој, је била древна грчка град-држава а данас је древно налазиште у североисточном делу Пелопонеза, у округу Арголида у Грчкој. Некада део територије Клеоне у древној Арголиди, данас се налази у регионалној јединици Коринтије. Мало село Аркаиа Немеа (раније познато као "Ираклион") налази се одмах југозападно од археолошког налазишта, док се нови град Немеја налази на западу.

Овде, у грчкој митологији, Херакле је победио Немејског лава, а овде су се током антике одржавале Немејске игре (завршене око 235. п. н. е.) и прослављане у једанаест немејских ода старогрчког песника Пиндара.

Митови, легенде и историја[уреди | уреди извор]

Аподитериум близу стадиона
Зевсов храм

У грчкој митологији, Немејом су владали краљ Ликург и краљица Еуридика. Немеја је у грчком миту била позната као дом Немејског лава, којег је убио херој Херакле,[1] и као место где је Офелта удавила змија (док је лежао у кревету од першуна), док је његова дојиља Хипсипил носила воду за ратнике на њиховом путу од Арга до Тебе. Седморица су основали Немејске игре у његово сећање, у складу са њиховом идејом, односно митом о оснивању, рачунајући да је круна победе направљена од першуна или дивљег облика целера и од црних хаљина судија, тумачених као знак жалости. Немејске игре су документоване од 573. п. н. е., или раније, у Зевсовом светилишту у Немеји.[2]

На теменосу, Офелтов гроб је био окружен олтарима на отвореном и ограђен каменим зидом.[1] Извор воде светилишта назван је Адрастеја: Паусанија, крајем 2. века нове ере, се питао да ли има име зато што га је „Адрастос“ „открио“,[1] или назван Адрастеја, по нимфи која је била дојиља малог Зевса на Криту. Оближњи тумулус је сматран гробном хумком његовог оца, а људи из Арга су имали привилегију да именују свештеника Немејског Зевса. У његово време храм, за који је приметио да је „вредио видети“, је стајао у шумарку чемпреса, кров му је пао и унутар храма није било никаквих идола, кипова или слика. Три кречњачка стуба храма Немејског Зевса из 330. године пре нове ере стоје од изградње, а још два су реконструисана 2002. године.[тражи се извор] Од краја 2007. године, још четири се поново постављају.[3] У овом храму, који се налази на крају класичног периода и наговештава овај и други развој хеленистичке архитектуре, коришћена су три реда архитектуре, као што је виткост (висина од 6,34 пречника стубова) спољашњих дорских стубова.[4].[5] Локалитет око храма је откопан у годишњим кампањама од 1973. године: откопани су велики олтар на отвореном, купатила и древни смештај за посетиоце. Храм се налази на месту храма из архајског периода, од којег је још видљив само темељни зид. Стадион је недавно откривен. Значајан је по свом добро очуваном засвођеном улазном тунелу, који датира око 320. године пре нове ере, са древним графитима на зидовима.

Материјал откривен током ископавања изложен је у музеју који је отверен на налазишту који је део ископавања Универзитета у Калифорнији.

Током 2018. године, археолози су открили велику, нетакнуту гробницу која датира из раног микенског доба (1650–1400. п. н. е.).[6]

Битка на реци Немеји[уреди | уреди извор]

Године 394. п. н. е. битка на реци Немеји вођена је између Спарте и њених савезника Ахајаца, Елеана, Мантинејаца и Тегеата против коалиције Беотаца, Еубејаца, Атињана, Коринћана и Аргивљана. Ово је била последња победа у којој је Спарта уживала. Тактика је била слична свим другим грчким хоплитским биткама, осим што је војска (када су војске већ биле распоређене, при чему су Спартанци имали уобичајену част да буду са десне стране) отишла више десно од правца напредовања. Ово није било добро за спартанске савезнике, јер је изложило војнике нападу са бока, али је Спартанцима дало прилику да искористе своју супериорну координацију и дисциплину да скрену ка боку Атињана, који су били насупрот стационирани.

Резултат битке је била победа Спарте, иако су њени савезници на левој страни претрпели значајне губитке. Ова спремност да се прихвате губици на левом крилу за бочни положај на десном била је драматична промена од типичне конзервативне хоплитске војне тактике.[7]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в У касном 2. веку нове ере, путнику и географу Паусаниасу је приказана лавља пећина, петнаест фурлонга од светилишта (Паусаниас, Дескрипшноф Грис, II.15.2–.4).
  2. ^ They were informally revived in 1996 (Miller 2000, below)
  3. ^ Miller 2000, стр. 127ff
  4. ^ У Миле је описао поновно постављање неких стубова од стране Универзитета Калифорније у Берклију 2000.
  5. ^ Miller 2000
  6. ^ „Intact Mycenaean Tomb Discovered in Greece”. Archaeology. 4. 10. 2018. 
  7. ^ Stylianou, P. J.; Stylianou, Research Associate P. J. (1998). A Historical Commentary on Diodorus Siculus (на језику: енглески). Clarendon Press. стр. 37 note 105. ISBN 9780198152392. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]