Ненад Чанак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Ненад Чанак
Nenad Canak crop.jpg
Ненад Чанак 2014
Биографија
Пуно име Ненад Чанак
Датум рођења (1959-11-02)2. новембар 1959.(58 год.)
Место рођења Панчево
 ФНР Југославија
Држављанство Србија Србија
Религија Атеиста
Деца син Милан
Отац Милан Чанак
Мајка Босиљка Чанак
Професија економиста и политичар
Универзитет Економски факултет у Суботици
Политичка
партија
Лига социјалдемократа Војводине
Раније:
Савез комуниста Југославије
(1977—1990)
Председник Скупштине Војводине
24. октобар 2000. — 2004.
Претходник Живорад Смиљанић
Наследник Бојан Костреш

Ненад Чанак (Панчево, 2. новембар 1959) српски је политичар, посланик у Народној скупштини Републике Србије и председник Лиге социјалдемократа Војводине од њеног оснивања 1990. Рођен је 2. новембра 1959. године, у Панчеву. Отац, Милан био је градоначелник Новог Сада и члан Председништва САП Војводине, а мајка Босиљка професор Универзитета у Новом Саду.

Биографија[уреди]

Гимназију „Јован Јовановић Змај“ и Средњу музичку школу завршио је у Новом Саду, а Економски факултет у Суботици.

Почео је као професионални музичар - флаутиста, свирајући по кафанама.[1] Касније се запослио у Нафтагас промету, у области спољне трговине, 80-их година 20. века. Поред редовних послова радног места, Ненад је био и члан Комисије за решавање стамбених питања у ОУР-у Спољне трговине. После тога, током деведесетих, радио је у YUTEL-у. Специјализовао је на кратком курсу у Крању 1989. микрорачунарске мреже и глобални маркетинг.

Политичка и јавна каријера[уреди]

Говор Ненада Чанка

Чанак је 1990. године основао Лигу социјалдемократа Војводине. Током рата у Хрватској, Чанак је био мобилисан у ЈНА и учествовао је у бици за Вуковар.

На парламентарним изборима 1997. године био је изабран за посланика у Народној скупштини Републике Србије на листи Коалиције Војводина. Доживео је тешку саобраћајну несрећу 13. маја 2000. године када је пао са мотора и задобио повреде кука и прелом бутне кости.

Током 1999. залагао се и промовисао је програм Република Војводина.[2]

У периоду од 2000. до 2004. године био је председник Скупштине АП Војводине. Пре тога је био посланик у Већу република Скупштине Савезне Републике Југославије и Државне заједнице Србије и Црне Горе. Незадовољан чињеницом да је Управни одбор Радио-телевизије Србије именовао кандидата ког нису предложиле војвођанске партије, Чанак је упао у регионално представништво РТС-а у Новом Саду и разбио таблу са њеним ознакама.[3]

Током 2005. основао је покрет „5. октобар“ са Весном Пешић, Владаном Батићем и Дејаном Булатовићем, а блиско сарађује и са Чедомиром Јовановићем са којим дели став да је Косово и Метохија фактички независно од Србије и да ће врло брзо доћи до осамостаљења Косова и Метохије. Са овим политичарима је водио кампању против усвајања новог устава Србије током октобра 2006.

На парламентарним изборима у Србији 2007., Лига социјаледемократа Војводине је била у коалицији са Либерално-демократском партијом и добила је 4 мандата, а Чанак је изабран за народног посланика.

Чанак и Јовановић су учествовали на маршу антифашиста 7. октобра 2007. у Новом Саду, који је био одговор на забрањени скуп неонацистичке организације Национални строј.

Често у својим изјавама говори о неопходној денацификацији Србије, као и да је Србија клерикализована и фашизована.[4]

Контроверзе[уреди]

Чанку замерају сарадњу са Ненадом Опачићем, приликом организовања вишемесечних антирежимских демонстрација у Новом Саду 1999. године [5][6], који је осуђен као главни организатор продаје дроге у Новом Саду, повезан са Земунским кланом.[5][7][8] Чанак је те наводе демантовао, тврдећи да је Опачића познавао само у својству организатора обезбеђења опозиционих митинга 1999.[9]

Чанак је 4. децембра 2002. године присуствовао концерту контроверзног назива "Сријем Хрватској" у дворани Ватрослав Лисински у Загребу, а представник прогнаних Хрвата из Војводине[тражи се извор] је затражио од присутних да поздраве Ненада Чанка, јер је Чанак: "У оним тешким временима прогона Хрвата штитио хрватски народ у Војводини“.[10] Назив ове манифестације је изазвао реакцију код одређених група људи, а Српска радикална странка је искористила овај догађај у предизборној кампањи за председника Србије 2008.[11]

Учествовао у ријалити серијалу Велики Брат VIP All Stars 2009, који се емитовао на Телевизији Пинк.

Марија Васић, бивша супруга га је оптужила да јој је путем својих веза у органима власти отео сина.[12][13]

Књиге[уреди]

Чанак је до сада је објавио пет књига:

  • „Ратови тек долазе“ (1993)
  • „Пет година самоће“ (1995)
  • „Године расплета“ (1996)
  • „Луна“ (1998)
  • „Као и сва равница“ (2002).

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]