Ненад Чанак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили кошаркаша, погледајте чланак Ненад Чанак (кошаркаш).
Ненад Чанак
Nenad Canak crop.jpg
Ненад Чанак 2014
Биографија
Пуно име Ненад Чанак
Датум рођења (1959-11-02)2. новембар 1959.(57 год.)
Место рођења Панчево
 ФНР Југославија
Држављанство Србија Србија
Религија Атеиста
Деца син Милан
Отац Милан Чанак
Мајка Босиљка Чанак
Професија економиста и политичар
Универзитет Економски факултет у Суботици
Политичка
партија
Лига социјалдемократа Војводине
Раније:
Савез комуниста Југославије
(1977—1990)
Председник Скупштине Војводине
24. октобар 2000. — 2004.
Претходник Живорад Смиљанић
Наследник Бојан Костреш

Ненад Чанак (Панчево, 2. новембар 1959) српски је политичар из покрајине Војводине, посланик у Народној скупштини Републике Србије и председник Лиге социјалдемократа Војводине од њеног оснивања 1990. Рођен је 2. новембра 1959. године, у Панчеву. Отац, Милан био је градоначелник Новог Сада и члан Председништва САП Војводине, а мајка Босиљка професор Универзитета у Новом Саду.

Биографија[уреди]

Гимназију „Јован Јовановић Змај“ и Средњу музичку школу завршио је у Новом Саду, а Економски факултет у Суботици.

Почео је као професионални музичар - флаутиста, свирајући по кафанама.[1] Касније се запослио у Нафтагас промету, у области спољне трговине, 80-их година 20. века. Поред редовних послова радног места, Ненад је био и члан Комисије за решавање стамбених питања у ОУР-у Спољне трговине. После тога, током деведесетих, радио је у YUTEL-у. Специјализовао је на кратком курсу у Крању 1989. микрорачунарске мреже и глобални маркетинг.

Политичка и јавна каријера[уреди]

Говор Ненада Чанка

Чанак је 1990. године основао Лигу социјалдемократа Војводине. Током рата у Хрватској, Чанак је био мобилисан у ЈНА и учествовао је у бици за Вуковар.

На парламентарним изборима 1997. године био је изабран за посланика у Народној скупштини Републике Србије на листи Коалиције Војводина. Доживео је тешку саобраћајну несрећу 13. маја 2000. године када је пао са мотора и задобио повреде кука и прелом бутне кости.

Током 1999. залагао се и промовисао је програм Република Војводина.[2]

У периоду од 2000. до 2004. године био је председник Скупштине АП Војводине. Пре тога је био посланик у Већу република Скупштине Савезне Републике Југославије и Државне заједнице Србије и Црне Горе. Незадовољан чињеницом да је Управни одбор Радио-телевизије Србије именовао кандидата ког нису предложиле војвођанске партије, Чанак је упао у регионално представништво РТС-а у Новом Саду и разбио таблу са њеним ознакама.[3]

Током 2005. основао је покрет „5. октобар“ са Весном Пешић, Владаном Батићем и Дејаном Булатовићем, а блиско сарађује и са Чедомиром Јовановићем са којим дели став да је Косово и Метохија фактички независно од Србије и да ће врло брзо доћи до осамостаљења Косова и Метохије. Са овим политичарима је водио кампању против усвајања новог устава Србије током октобра 2006.

На парламентарним изборима у Србији 2007., Лига социјаледемократа Војводине је била у коалицији са Либерално-демократском партијом и добила је 4 мандата, а Чанак је изабран за народног посланика.

Чанак и Јовановић су учествовали на маршу антифашиста 7. октобра 2007. у Новом Саду, који је био одговор на забрањени скуп неонацистичке организације Национални строј.

Често у својим изјавама говори о неопходној денацификацији Србије, као и да је Србија клерикализована и фашизована.[4]

Контроверзе[уреди]

Чанку замерају сарадњу са Ненадом Опачићем, приликом организовања вишемесечних антирежимских демонстрација у Новом Саду 1999. године [5][6], који је осуђен као главни организатор продаје дроге у Новом Саду, повезан са Земунским кланом.[5][7][8] Чанак је те наводе демантовао, тврдећи да је Опачића познавао само у својству организатора обезбеђења опозиционих митинга 1999.[9]

Чанак је 4. децембра 2002. године присуствовао концерту контроверзног назива "Сријем Хрватској" у дворани Ватрослав Лисински у Загребу, а представник прогнаних Хрвата из Војводине[тражи се извор] је затражио од присутних да поздраве Ненада Чанка, јер је Чанак: "У оним тешким временима прогона Хрвата штитио хрватски народ у Војводини“.[10] Назив ове манифестације је изазвао реакцију код одређених група људи, а Српска радикална странка је искористила овај догађај у предизборној кампањи за председника Србије 2008.[11]

Учествовао у ријалити серијалу Велики Брат VIP All Stars 2009, који се емитовао на Телевизији Пинк.

Марија Васић, бивша супруга га је оптужила да јој је путем својих веза у органима власти отео сина.[12][13]

Књиге[уреди]

Чанак је до сада је објавио пет књига:

  • „Ратови тек долазе“ (1993)
  • „Пет година самоће“ (1995)
  • „Године расплета“ (1996)
  • „Луна“ (1998)
  • „Као и сва равница“ (2002).

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]