Ненци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ненци
Nenets.jpg
Ненецка породица
Укупна популација
44.857 (2010)
Региони са значајном популацијом
 Русија44.640[1]
 Украјина217
Језици
ненецки, руски, коми језик
Религија
православље, шаманизам, анимизам
Сродне етничке групе
самоједски народи, Енци, Нганасани, Селкупи

Ненци (рус. Ненцы, енгл. Nenets, ненец. ненэй ненэче, хасово, нещанг) су самоједски народ, који претежно живи у Русији и то на далеком северу Европске Русије и северозападном Сибиру, од полуострва Кола до полуострва Тајмир.

Распрострањеност[уреди]

Ненци у Русији претежно насељавају два аутономна округа: Ненецију, у којој чине 19% становништва, и у којој представљају други народ по бројности, после Руса (66%) и Јамалију (Јамало-Ненецију), у којој чине 5,9% становништва, и у којој представља трећи народ по бројности, после Руса (62%) и Украјинаца (9,7%). Тајмирија (Долгано-Ненеција), трећи титуларни аутономни округ за Ненце, изгубио је аутономни статус 2007. године, када је постао један од округа у саставу Краснојарског краја. Према попису из 2002. године, Ненци су у Тајмирији чинили 7,7% становништва и били су трећи народ по бројности, после Руса (59%) и Долгана (14%).

Вера и језик[уреди]

Ненци делом практикују традиционална веровања (веру у духове), а делом су православне вероисповести. Говоре ненецким језиком, који спада у самоједску групу уралске породице језика.

Популација[уреди]

У Русији их је према попису становништва 2010. укупно било 44.640.[1]

Галерија[уреди]

Извори[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]