Неоимпресионизам

С Википедије, слободне енциклопедије
Недеља поподне на острву Ла Гранд Жат, 1884

Неоимпресионисти су део постимпресионистичког правца у сликарству, наследника импресионизма. Неоимпресионизам се издваја од постимпресиониза на плану сликарске технике коју користи, а која се назива поентилизам или дивизионизам. Иако користе ову нову технику, сликари неоимпресионисти се интересују за исте теме савременог живота као и постимресионисти : урбани пејзажи, предграђа, обале мора. Најпознатији представници неоимпресионизма су Жорж Сера и Пол Сињак.

Сликар Жорж Сера, оснивач неоимпресионизма, продубљује савремене теорије о бојама, и замењује дотадашњу праксу мешања боја на палети или директно на платну, постављањем безброј издвојених тачака чисте боје директно на платно. Утисак целовитости форме се добија оптичким мешањем које настаје у оку посматрача.

Неки од сликара неоимпресионизна су прошли кроз фазу импресионизма. Неоимпресионизам представља у исто време његов даљи развој и касну фазу, односно реакцију на импресионизам. Сера је покушао да слици врати форму, угрожену дотадашњом праксом импресиониста. То је постизао примењујући ниски извор светлости и издужене сенке.

Сера је своју технику називао дивизионизам. Пол Сињак, који након смрти Сера стаје на чело покрета, је ову технику називао поентилизам.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

1. Istorija umetnosti, H.W. JANSON, Beograd, 1982.

2. Opšta istorija umenosti, ĐINA PIKSEL, Beograd, 1974.

3. Kako prepoznati umetnost, Ljubljana, 1980.

4. Istorija slikarstva, Fernand Hazar, Beograd, 1973.

5. Wikipedia

Спољашње везеа[уреди | уреди извор]