Нивои организације живог света

С Википедије, слободне енциклопедије
Рој пчела трепери као одговор на грабљивице.

Биолошка организација је хијерархија комплексних биолошких структура и система који дефинишу живот користећи редукционистички приступ.[1] Традиционална хијерархија, иде од атома до биосфере. Највиши нивои се обично називају еколошка организација, или као поље, хијерархијска екологија.

Појам живог организма[уреди | уреди извор]

Жива и нежива природа су изграђене од хемијских елемената који постоје на Земљи. Најмањи део супстанце, неког хемијског елемента је атом, који је састављен од неутрона, протона и електрона. Атоми се спајају и граде молекуле.

Структура живих бића[уреди | уреди извор]

Сва жива бића су изграђена од ћелија-основне јединице грађе свих живих бића. Ћелија има своје-ћелијске огранеле. ћелијске огранеле су саставни део сваке еукариотске ћелије.Код вишећелијских организама ћелије се удружују у ткива, а ткива у органе. Органи се групишу по својој функцији у системе органа.[2].

Организам[уреди | уреди извор]

Једам организам је једнака и он не може да опстане сам. Јединке исте врсте које се међусобно укрштају и насељавају исти простор у исто време чине популацију. Већи број популација различитих врста које насељавају заједничко станиште чине биоценозу. Биоценоза или животна заједница заједно са стаништем на којем се налази чини екосистем.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Solomon, Berg & Martin 2002, стр. 9–10
  2. ^ а б Биологија, 8 разред, др. Гордана Субаков

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]