Никодим

С Википедије, слободне енциклопедије
Исус и Никодим

Никодим (гр. Νικόδημος) је библијска личност, јеврејски свештеник (фарисеј) и члан синедриона који је послан да проучи Исусову науку.

Његова бесједа са Исусом Христом описана је код јеванђелиста Јована:

Исус рече му: „Заиста, заиста ти кажем: ако се ко наново не роди, не може видети царство Божије“.Рече Никодим њему: „Како се може човек родити кад је стар? Еда ли може по други пут ући у утробу матере своје и родити се?"

Одговори Исус: „Заиста, заиста ти кажем: ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у царство Божије. Шта је рођено од тела, тело је; а шта је рођено од Духа, дух је. Не чуди се што ти рекох; ваља вам се наново родити."
— Јеванђеље по Јовану, глава 3

Након незадовољства првосвештеника и фарисеја што није Исуса привео к њима, он је отворено устао против њих (Јован VII, 32, 45 — 53). После страдања и Христове смрти, помогао је Јосифу Ариматејеском при скидању Христовог тијела са крста и погребења (Јован XIX, 38 — 42). По црквеном предању примио је крштење од апостолâ. Јудеји су га удаљили из синедриона и Јерусалима. Потом је живео у дому свог рођака Гамалила изван Јерусалима, где је и скончао.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона, електронско издање на више компакт-дискова, Мультимедиа-издательство „Адепт“, Москва 2002.