Николај Фјодоров

Из Википедије, слободне енциклопедије
Николај Фјодоров

Портрет Николај Фјодорова, аутор Леонид Пастернак.
Портрет Николај Фјодорова, аутор Леонид Пастернак.

Информације
Датум рођења 1829.
Датум смрти 1903.
Рад

Николај Фјодорович Фјодоров (руски - Фёдоров, Николай Фёдорович) (9. јуна 182928. децембра 1903) је руски религиозни мислилац и филозоф.

Рођен је 9. јуна 1829. године у селу Кључу (рус. Ключи) у Тамбовској гувернији. Родитељи су му били кнез Павле Иванович Гагарин и Јелисавета Иванова пореклом из ниже класе племства. Студирао је у Одеси, затим радио као професор у неколико мањих градова по Русији од 1854. до 1868. године, да би после тога почео да ради као библиотекар у музеју Румјанцев. Живео је скромно, са 17 рубаља месечно, спавао на сандуку у музеју уместо кревета, а истовремено био велики противник аскетског начина живота. За живота готово ништа није објавио, јер је продају књига сматрао недопустивом. Само мали број чланака је умножаван преписивањем и дељен међу пријатељима.

Учење[уреди]

Дао је оригинално тумачење апокалиптичких пророчанстава, које он сматра условним. Оваква идеја се јавља први пут у хришћанству. Он сматра да је предодређен само погубни пут зла који је описан у Апокалипси, док је пут хришћански, пут слободе и не може бити предодређен. Сматра да пасивно чекање краја није достојно човека и позива све на братско уједињење кроз стваралаштво и борбу против смрти.

Постоји и друга страна његовог учења. То је пројекат васкрсавање.

Николај Фјодоров је преминуо 28. децембра 1903. године у Москви

Други о Фјодорову[уреди]

ВикицитатиВаш пројекат прихватам у потпуности и без икаквих примедаба. Од времена појаве хришћанства ваш 'пројекат' је први корак напред човечијег духа по Христовом путу. Са своје стране само могу да вас признам за свог учитеља и духовног оца.

ВикицитатиЈа сам поносан што живим у исто време са таквим човеком.

ВикицитатиФјодоров ме је јако заинтересовао... Заправо слажем се са тим мислима. Прихватио сам их као своје.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]