Никола Божанић

С Википедије, слободне енциклопедије
никола божанић
Никола Божанић
Лични подаци
Датум рођења(1912-05-07)7. мај 1912.
Место рођењаКореница, Аустроугарска
Датум смрти11. мај 1980.(1980-05-11) (68 год.)
Место смртиНова Варош, СР Србија, СФР Југославија
Професијавојно лице
Деловање
Члан КПЈ од1941.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије
Југословенска народна армија
19411970.
Чингенерал-пуковник

Одликовања
Орден заслуга за народ са златним венцем Орден братства и јединства са златним венцем Орден партизанске звезде са сребрним венцем
Орден за војне заслуге са златним мачевима Партизанска споменица 1941.

Никола Божанић (Кореница, 7. мај 1912Нова Варош, 11. мај 1980) био је учесник Народноослободилачке борбе и генерал-пуковник ЈНА.

Биографија[уреди | уреди извор]

Пре рата био је учитељ. Учесник је Народноослободилачке борбе и члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ) од 1941. године. Током рата је био командант батаљона, обавештајни официр друге пролетерске бригаде и начелник обавештајног одељења Главног штаба НОВ и ПО Србије, командант војне област Ваљева и Космета.

После рата завршио је Војноваздухопловну академију ЈНА. Био је на дужностима команданта Народне милиције НР Србије и Главне управе милиције СФРЈ, на штабним дужностима у Генералштабу ЈНА, командант војног подручја, председник испитне комисије за чин пуковника и начелник наставног одељења ВВА.

Погинуо је у саобраћајној незгоди 11. маја 1980. у близини Нове Вароши. Заједно са њим погинула је и његова супруга Даринка. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду.[1]

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других југословенских одликовања, међу којма су — Орден заслуге за народ са златним венцем и Орден братства и јединства са златним венцем и др.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]