Никола Дуран де Вилгењон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Никола Дуран де Вилгењон
Nicolas de Villegagnon.jpg
Никола Дуран де Вилгењон
Датум рођења1510
Место рођењаПровен
Датум смрти9. јануар 1571.(1571-01-09) (60/61 год.)
Место смртиБове

Николас Дуран Де Вилгањон (франц. Nicolas Durand de Villegaignon; Провен, 1510 - Бове, Француска, 9. јануар 1571) је био француски поморски официр (вицеадмирал Бретање), који је покушао помоћи некатоличким Французима, да избјегну прогоне тако што их је населио у Бразил, гдје је основао француску колонију Француски Антарктик.

Вилгањон је био војник, научник, истраживач, авантуриста и предузетник у једном човјеку. Борио се против гусара у Медитерану и учествовао у неколико ратова. Командовао је Француском флотом која је отела Мери I од Шкотске, стару 5 година, будући да је обећала да ће се удати за француског престолонасљедника.[1]

Ипак, у историју је ушао као оснивач неуспјешне колоније Француски Антарктик, инвазијом на мјесто данашњег Рио де Жанеира, 1555. године. Са флотом од 600 војника и колониста, углавном француских протестаната, а послије и швајцарских калвиниста који су били незадовољни католичким прогонима у Европи. Такође је желио да остигура сталну базу за шверц дрвета бразил, које је служило у производњи црвене боје, као и чврсто дрво за изградњу. Француски Антарктик је требало да буде и база за истраживање руда и драгог камења у планинама у унутрашњости.

Послије битака против Португалаца, француске колонисте је побиједио Estácio de Sá 20. јануара, 1567. године. У то вријеме Вилгањон се вратио у Француску (тачније 1557. године). Пред саму смрт је прихватио католичку вјеру. Умро је 9. јануара 1571. године у Француској, у мјесту Бове.

Референце[уреди]

  1. ^ Cameron, Annie I., ed., Scottish Correspondence of Mary of Lorraine, SHS (1927), 288: Abercromby, Patrick, trans., The History of the Campagnes, 1548 and 1549, (1707), 96–97, (shows the fort was Roxburgh)

Спољашње везе[уреди]