Никола Митровић

С Википедије, слободне енциклопедије
Никола Митровић
Nikola Mitrovic Kokan.jpg
Пуно имеНикола Митровић
Датум рођења(1933-12-19)19. децембар 1933.
Место рођењаЛесковац
 Србија, Краљевина Југославија
Датум смрти30. октобар 1997.(1997-10-30) (63 год.)
Место смртиЛесковац
 Србија, СРЈ

Никола Митровић — Кокан (Лесковац, 19. децембар 1933. — Лесковац, 30. октобар 1997) био је српски стрипар и графички дизајнер. Један је од обновитеља послератног српског и југословенског стрипа.[1][2]

Биографија[уреди | уреди извор]

Завршио је Средњу уметничку школу „Ђорђе Крстић“ у Нишу у њеној првој генерацији. Почео је да ради као наставник ликовног образовања, али је готово читав радни век провео као дизајнер у предузећу „Тома Костић“ у Лесковцу. Дебитовао је 1960. стрипом „Партизанске приче“ у листу Мајин стрип. Био је један од првих стрипских сарадника тек основаних Дечјих новина из Горњег Милановца са стрипом „Бук и Вук“. Од тада му је штампан огроман број табли и каишева, а вероватно је најпознатији његов рад за едицију „Никад робом“.

Био је коаутор вероватно најкомерцијалнијег и најпознатијег стрипа на овим просторима – „Мирка и Славка“. Објављивао је и у љубљанско-загребачком „Нашем стрипу“. Почетком деведесетих за „Политикин Забавник“ („Мали забавник“) радио је бајке за децу у стрипу. У другој половини деведесетих преузео је ликовно обликовање и техничко уређивање часописа „Ђачки забавник“. Са Миомиром Мијом Кулићем покренуо је, волонтерски, Лесковачку школу стрипа 29. маја 1995. године (данас Школа носи Коканово име). За живота је групно излагао на изложби „Седам величанствених“ у Лесковцу, на Другом салону стрипа у Зајечару и на изложби „60 година домаћег стрипа у Србији“ у Суботици.

На Првој балканској смотри младих стрип аутора 1998. одржана му је прва самостална, постхумна изложба. Од тада су његови радови излагани на групним изложбама у Шапцу, Крагујевцу, Зајечару, Крушевцу, Београду, Нишу, Ваљеву и Зрењанину.

На Балканским смотрама младих стрип аутора од њихових почетака 1998. установљена је награда која носи име „Никола Митровић Кокан“ и додељује се најбољем младом балканском стрип цртачу, илустратору, сценаристи, теоретичару, а његово име носи и најдуговечнија награда за допринос српском стрипу која се додељује у Србији.

Награде[уреди | уреди извор]

  • „Максим“ за животно дело Салона српског стрипа у Зајечару
  • Октобарска награда града Лесковца 1997. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ивков, Слободан. „Никола Митровић — Кокан“, у: 60 година домаћег стрипа у Србији (1935—1995), Галерија „Ликовни сусрет“, Суботица, 1995, стр. 26, 40, 257. Е-издање: Пројекат Растко
  2. ^ Тамбурић, Живојин, Здравко Зупан и Зоран Стефановић. „Никола Митровић — Кокан“, у: Стрипови које смо волели: Избор стрипова и стваралаца са простора бивше Југославије у XX веку, „Омнибус“, Београд, 2011, стр. 159-160.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Марко Стојановић (прир.), Лесковачки стрип 1950-2010., изд М. Стојановић и Удружење стрипа и писане речи „Никола Митровић - Кокан“, Лесковац
  • Здравко Зупан, Век стрипа у Србији, Културни центар — Галерија савремене уметности, Панчево, 2007.
  • Срећко Јовановић, Велики сан, „Архив“, Панчево, 2007.
  • Данило Коцић, "Лесковачки писци - трагови и трагања" (Лесковац 2015, 2016)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]