Пређи на садржај

Никола Николајевић Дурново

С Википедије, слободне енциклопедије
Никола Дурново
Никола Дурново
Пуно имеНикола Николајевич Дурново
Датум рођења(1876-10-23)23. октобар 1876.
Место рођењаМосква, Руска Империја
Датум смрти27. октобар 1937.(1937-10-27) (61 год.)
Место смртиСандармохСССР

Никола Николајевич Дурново (Москва, 1842) био је руски публициста, који се у свом раду највише посветио питањима балканског народа, пре свих Срба и Грка.

Биографија[уреди | уреди извор]

Родио се у дворјанској породици и добио одлично васпитање и образовање. Од 1861. године почиње свој јавни рад, прво је био чиновник на изборима дворјанства, а своје слободно време посветио је публицистици. У његовој публицистичкој делатности највише се бавио питањима балканских држава, због чега је стекао велику популарност, како у самој Русији, тако и у Србији, Бугарској, Румунији, Грчкој и Црној Гори. [1]

Радећи на овом пољу више од тридесет година остао је упамћен као као највећи поборник и заштитник права народа са Балкана. Од 1879. године писао је многобројне чланке за различите часописе, неки од њих су: румунски Independance Roumaine, затим неколико грчких новина у којима је посебно био активан 1898. године.[1] Издавао је Восток (1879-1886) чији је задатак био да уништи антипатију према грчком народу, која се у то време почела примећивати у Русији. Овај лист се генерално врло интересовао за положај балканских народа и црквеним питањима у свакој од земаља.

На иницијативу Дурнова руска влада је 1876. у време српско-турског рата, послала у Србију генерала Черњајева, такође Дурнов је у време овог рата сакупио 120.000 динара као помоћ Србима и Црногорцима.[1]

У време грчко-турског рата успео је да прикупи и пошаље грчкој краљици као помоћ 11.000 рубаља.[1]

Био је један од најзаслужнијих за покретање српског Подворја у Москви, због чега је од српске владе награђен орденом Св. Саве II степена и орденом Таковског крста II степена.[1] Био је близак пријатељ Митрополита Михаила.

Дела[уреди | уреди извор]

Неки од његових књижевних радова су:

  • Государства и народы Балканскаго полуострова, ихъ прошедшее, настоящее и будущее и болгарская кривда (Државе и народи Балканског полуострва, њихова прошлост, садашњост, будућност и Бугарска лаж) - дело је преведено и на немачки и румунски језик.
  • Имеют ли Болгары историческое право на Македонию, Фракию и Старую Сербию (Имају ли Бугари историјско право на Македонију Тракију и Стару Србију) - штампан на руском и грчком језику.
  • Болгарская пропаганда в Македонии и Македонский вопрос (Бугарска пропаганда у Македонији и Македонско питање)

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д Наш календар за 1901. просту годину. Београд: Електрична штампарија Павловића и Стојановића. 1901. стр. 231—232. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Наш календар за 1901. просту годину, издање Марковића и Павловића, Електрична штампарија Павловића и Стојановића, Београд 1901.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]