Никола Поплашен

С Википедије, слободне енциклопедије
Никола Поплашен
Никола Поплашен председничка инаугурација.png
Никола Поплашен на предсједничкој инаугурацији 1998
Биографија
Датум рођења(1951-12-15)15. децембар 1951.(69 год.)
Мјесто рођењаСтанишић, Сомбор,
 НР Србија,  ФНР Југославија
Држављанство Република Српска и  Босна и Херцеговина
ОбразовањеФакултет политичких наука у Сарајеву
Професија
Политичка
странка
Српска напредна странка (СНС РС)
Српска радикална странка Републике Српске (СРС РС) (1992–?)
Чинчетнички војвода
4. новембар 1998 — 2. септембар 1999. [а].
ИзбориИзбори за предсједника Републике Српске 1998.
ПотпредсједникМирко Шаровић
ПретходникБиљана Плавшић
Насљедникв.д. Петар Ђокић

Никола Поплашен (Станишић, код Сомбора, 15. децембар 1951) политиколог, професор права и бивши српски политичар, био је трећи предсједник Републике Српске у периоду 4. новембар 19982. септембар 1999. Био је и први предсједник Српске радикалне странке Републике Српске.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Никола Поплашен је рођен 1951. године у Станишићу. Дипломирао је, затим магистрирао и докторирао на Факултету политичких наука у Сарајеву темом: „Политички пројектовани човјек”. Годинама је био професор политичке теорије на матичном факултету у Сарајеву. Повремено је објављивао политичке чланке у сарајевској штампи. Истакао се у подршци тадашњем ректору сарајевског универзитета др Ненаду Кецмановићуу време „афере Кецмановић”. У предратном Сарајеву истакао се у интелектуалној и организационој подршци Српској демократској странци БиХ. Почетком рата 1992. напустио је Сарајево и прикључио се вођству националног покрета на Палама. Био је оснивач лидер Српске радикалне стране у РС, потпредседник Народне Скупштине РС.

За предсједника Републике Српске је изабран 12. и 13. септембра 1998, а на дужност је ступио 4. новембра 1998. Председнички мандат Николе Поплашена прекинут је 6. марта 1999. самовољном одлуком Високог представника у БиХ Карлоса Вестендорпа, упркос вољи народа на међународно признатим непосредним изборима, одлука о смјени је спроведена 2. септембар 1999. Прекид његовог председничког мандата био је формално образложен његовим одбијањем да дозволи именовање и повери мандат кандидату за премијера са већином посланика у тадашњој скупштини Милорада Додика на мјесто председника Владе Републике Српске.[2] Вестендорпов прави мотив за то драстично кршење легалитета и легитимитета вероватно је, заправо, било застрашивање прекодринских Срба уочи агресије НАТО-а на СРЈ.

Поплашен живи и ради у Бањалуци где је наставио универзитетску каријеру као професор на Факултету политичких наука у Бањалуци. Никола Поплашен је члан Сената Републике Српске. Аутор је више запажених дела из политикологије и политичке публицистике.

2018. године на предсједничким изборима је требао да буде кандидат за предсједника Републике Српске испред Српске напредне странке.[3]

Признања[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Radikali u Srpskoj: Od “Velike Srbije” do integrisanja u PDP”. Srpska Cafe. Приступљено 2020-04-24. 
  2. ^ „Belgrade's anger at sacking”. BBC. Приступљено 24. 07. 2008. 
  3. ^ „Poplašen kandidat za predsednika Srpske, Matijašević za člana Predsedništva BiH”. Blic. Приступљено 24. 02. 2018. 
  4. ^ „Српска обиљежила 20 година постојања, Дан и крсну славу Светог Стефана”. Радио-телевизија Републике Српске. 10. 01. 2012. Приступљено 10. 01. 2012. 

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Са функције је смијењен одлуком Високог представника за БиХ Карлоса Вестендорпа.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]