Никола Поплашен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Никола Поплашен
Биографија
Датум рођења1951
Место рођењаСтанишић
 ФНР Југославија
Политичка
партија
Српска радикална странка Републике Српске
4. новембар 1998. — 6. март 1999.
ПретходникБиљана Плавшић
НаследникМирко Шаровић

Никола Поплашен (Станишић, код Сомбора, 1951) политиколог, професор права и бивши српски политичар, био је трећи Председник Републике Српске у периоду 4. новембар 19986. март 1999. Био је и први предсједник Српске радикалне странке Републике Српске.

Биографија[уреди]

Никола Поплашен је рођен 1951. године у Станишићу. Дипломирао је, затим магистрирао и докторирао на Факултету политичких наука у Сарајеву темом: „Политички пројектовани човјек”. Годинама је био професор политичке теорије на матичном факултету у Сарајеву. Повремено је објављивао политичке чланке у сарајевској штампи. Истакао се у подршци тадашњем ректору сарајевског универзитета др Ненаду Кецмановићуу време „афере Кецмановић”. У предратном Сарајеву истакао се у интелектуалној и организационој подршци Српској демократској странци БиХ. Почетком рата 1992. напустио је Сарајево и прикључио се вођству националног покрета на Палама. Био је оснивач лидер Српске радикалне стране у РС, потпредседник Народне Скупштине РС.

За предсједника Републике Српске је изабран 12. и 13. септембра 1998, а на дужност је ступио 4. новембра 1998. Председнички мандат Николе Поплашена прекинут је 6. марта 1999. самовољном одлуком Високог представника у БиХ Карлоса Вестендорпа, упркос вољи народа на међународно признатим непосредним изборима. Прекид његовог председничког мандата био је формално образложен његовим одбијањем да дозволи именовање и повери мандат кандидату за премијера са већином посланика у тадашњој скупштини Милорада Додика на мјесто председника Владе Републике Српске.[1] Вестендорпов прави мотив за то драстично кршење легалитета и легитимитета вероватно је, заправо, било застрашивање прекодринских Срба уочи агресије НАТО-а на СРЈ.

Поплашен живи и ради у Бањалуци где је наставио универзитетску каријеру као професор на Факултету политичких наука у Бањалуци. Никола Поплашен је члан Сената Републике Српске. Аутор је више запажених дела из политикологије и политичке публицистике.

Признања[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Belgrade's anger at sacking”. BBC. Приступљено 24. 07. 2008. 
  2. ^ „Српска обиљежила 20 година постојања, Дан и крсну славу Светог Стефана”. Радио-телевизија Републике Српске. 10. 01. 2012. Приступљено 10. 01. 2012. 

Спољашње везе[уреди]