Никола Поплашен

С Википедије, слободне енциклопедије
Никола Поплашен
Никола Поплашен председничка инаугурација.png
Никола Поплашен на предсједничкој инаугурацији 1998.
Лични подаци
Датум рођења(1951-12-15)15. децембар 1951.(71 год.)
Мјесто рођењаСтанишић, Сомбор, ФНР Југославија
ДржављанствоБиХ
ОбразовањеФакултет политичких наука Универзитета у Сарајеву
Професија
Политичка каријера
Политичка
странка
Српска напредна странка (СНС РС)
Српска радикална странка Републике Српске (СРС РС) (1992–?)
Чинчетнички војвода
4. новембар 1998 — 2. септембар 1999. [а].
ИзбориИзбори за предсједника Републике Српске 1998.
ПотпредсједникМирко Шаровић
ПретходникБиљана Плавшић
Насљедникв.д. Петар Ђокић

Никола Поплашен (Станишић код Сомбора, 15. децембар 1951) је српски политиколог, доктор политичких наука, некадашњи професор Факултета политичких наука Универзитета у Сарајеву и трећи предсједник Републике Српске од 4. новембра 1998. до 2. септембра 1999. године. Био је и први предсједник Српске радикалне странке Републике Српске.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Никола Поплашен је рођен 1951. године у Станишићу. Дипломирао је, затим магистрирао и докторирао на Факултету политичких наука у Сарајеву темом: „Политички пројектовани човјек”. Годинама је био професор политичке теорије на матичном факултету у Сарајеву. Повремено је објављивао политичке чланке у сарајевској штампи. Истакао се у подршци тадашњем ректору сарајевског универзитета др Ненаду Кецмановићу у време „афере Кецмановић”. У предратном Сарајеву истакао се у интелектуалној и организационој подршци Српској демократској странци БиХ. Почетком рата 1992. напустио је Сарајево и прикључио се вођству националног покрета на Палама. Био је оснивач лидер Српске радикалне стране у РС, потпредседник Народне Скупштине РС.

За предсједника Републике Српске је изабран 12. и 13. септембра 1998, а на дужност је ступио 4. новембра 1998. Председнички мандат Николе Поплашена прекинут је 6. марта 1999. самовољном одлуком Високог представника у БиХ Карлоса Вестендорпа, упркос вољи народа на међународно признатим непосредним изборима, одлука о смјени је спроведена 2. септембар 1999. Прекид његовог председничког мандата био је формално образложен његовим одбијањем да дозволи именовање и повери мандат кандидату за премијера са већином посланика у тадашњој скупштини Милорада Додика на мјесто председника Владе Републике Српске.[2] Вестендорпов прави мотив за то драстично кршење легалитета и легитимитета вероватно је, заправо, било застрашивање прекодринских Срба уочи агресије НАТО-а на СРЈ.

Поплашен живи и ради у Бањалуци где је наставио универзитетску каријеру као професор на Факултету политичких наука у Бањалуци. Никола Поплашен је члан Сената Републике Српске. Аутор је више запажених дела из политикологије и политичке публицистике.

2018. године на предсједничким изборима је требао да буде кандидат за предсједника Републике Српске испред Српске напредне странке.[3]

Одликовања[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Radikali u Srpskoj: Od “Velike Srbije” do integrisanja u PDP”. Srpska Cafe. Приступљено 24. 4. 2020. 
  2. ^ „Belgrade's anger at sacking”. BBC. Приступљено 24. 7. 2008. 
  3. ^ „Poplašen kandidat za predsednika Srpske, Matijašević za člana Predsedništva BiH”. Blic. Приступљено 24. 2. 2018. 
  4. ^ „Српска обиљежила 20 година постојања, Дан и крсну славу Светог Стефана”. Радио-телевизија Републике Српске. 10. 1. 2012. Приступљено 10. 1. 2012. 

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Са функције је смијењен одлуком Високог представника за БиХ Карлоса Вестендорпа

Спољашње везе[уреди | уреди извор]