Пређи на садржај

Никола Поплашен

С Википедије, слободне енциклопедије
Никола Поплашен
Никола Поплашен на предсједничкој инаугурацији 1998.
Лични подаци
Датум рођења(1951-12-15)15. децембар 1951.(72 год.)
Мјесто рођењаСтанишић, Сомбор, ФНР Југославија
ДржављанствоБиХ
ОбразовањеФакултет политичких наука Универзитета у Сарајеву
Професија
Политичка каријера
Политичка
странка
Српска напредна странка (СНС РС)
Српска радикална странка Републике Српске (СРС РС) (1992–?)
Чинчетнички војвода
4. новембар 1998 — 2. септембар 1999. [а].
ИзбориИзбори за предсједника Републике Српске 1998.
ПотпредсједникМирко Шаровић
ПретходникБиљана Плавшић
Насљедникв.д. Петар Ђокић

Никола Поплашен (Станишић код Сомбора, 15. децембар 1951) српски је политиколог, некадашњи професор универзитета и политичар. Поплашен је био трећи предсједник Републике Српске од 4. новембра 1998. до 2. септембра 1999. године. Био је и први предсједник Српске радикалне странке Републике Српске.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Никола Поплашен је рођен 1951. године у Станишићу. Дипломирао је, затим магистрирао и докторирао на Факултету политичких наука у Сарајеву темом: „Политички пројектовани човјек”. Годинама је био професор политичке теорије на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву. Повремено је објављивао политичке чланке у сарајевској штампи. Истакао се у подршци тадашњем ректору сарајевског универзитета др Ненаду Кецмановићу у време „афере Кецмановић”. У предратном Сарајеву истакао се у интелектуалној и организационој подршци Српској демократској странци БиХ. Почетком рата 1992. напустио је Сарајево и прикључио се вођству националног покрета на Палама. Био је оснивач лидер Српске радикалне стране у РС, потпредседник Народне Скупштине РС.

За предсједника Републике Српске је изабран 12. и 13. септембра 1998, а на дужност је ступио 4. новембра 1998. Председнички мандат Николе Поплашена прекинут је 6. марта 1999. самовољном одлуком Високог представника у БиХ Карлоса Вестендорпа, упркос вољи народа на међународно признатим непосредним изборима, одлука о смјени је спроведена 2. септембар 1999. Прекид његовог председничког мандата био је формално образложен његовим одбијањем да дозволи именовање и повери мандат кандидату за премијера са већином посланика у тадашњој скупштини Милорада Додика на мјесто председника Владе Републике Српске.[2] Вестендорпов прави мотив за то драстично кршење легалитета и легитимитета вероватно је, заправо, било застрашивање прекодринских Срба уочи агресије НАТО-а на СРЈ.

Поплашен живи и ради у Бањалуци где је наставио универзитетску каријеру као професор на Факултету политичких наука у Бањалуци. Никола Поплашен је члан Сената Републике Српске. Аутор је више запажених дела из политикологије и политичке публицистике.

2018. године на предсједничким изборима је требао да буде кандидат за предсједника Републике Српске испред Српске напредне странке.[3]

Одликовања[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Radikali u Srpskoj: Od “Velike Srbije” do integrisanja u PDP”. Srpska Cafe. Приступљено 24. 4. 2020. 
  2. ^ „Belgrade's anger at sacking”. BBC. Приступљено 24. 7. 2008. 
  3. ^ „Poplašen kandidat za predsednika Srpske, Matijašević za člana Predsedništva BiH”. Blic. Приступљено 24. 2. 2018. 
  4. ^ „Српска обиљежила 20 година постојања, Дан и крсну славу Светог Стефана”. Радио-телевизија Републике Српске. 10. 1. 2012. Приступљено 10. 1. 2012. 

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Са функције је смијењен одлуком Високог представника за БиХ Карлоса Вестендорпа

Спољашње везе[уреди | уреди извор]