Никола Поплашен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Никола Поплашен
Биографија
Датум рођења 1951
Место рођења Станишић
Југославија
Политичка
партија
Српска радикална странка Републике Српске
4. новембар 1998. — 6. март 1999.
Претходник Биљана Плавшић
Наследник Мирко Шаровић

Никола Поплашен - политиколог, професор права и бивши српски политичар, био је трећи Председник Републике Српске у периоду 4. новембар 19986. март 1999. Био је и први предсједник Српске радикалне странке Републике Српске.

Биографија[уреди]

Никола Поплашен је рођен 1951. године у Станишићу. Дипломира је, затим магистрирао и докторирао на Факултету политичких наука у Сарајеву темом: „Политички пројектовани човјек”. Годинама је био професор политичке теорије на матичном факултету у Сарајеву. Повремено је објављивао политичке чланке у сарајевској штампи. Истакао се у подршци тадашњем ректору сарајевског универзитета др Ненаду Кецмановићуу време „афере Кецмановић”. У предратном Сарајеву истакао се у интелектуалној и организационој подршци Српској демократској странци БиХ. Почетком рата 1992. напустио је Сарајево и прикључио се вођству националног покрета на Палама. Био је оснивач лидер Српске радикалне стране у РС, потпредседник Народне Скупштине РС.

За предсједника Републике Српске је изабран 12. и 13. септембра 1998, а на дужност је ступио 4. новембра 1998. Председнички мандат Николе Поплашена прекинут је 6. марта 1999. самовољном одлуком Високог представника у БиХ Карлоса Вестендорпа, упркос вољи народа на међународно признатим непосредним изборима. Прекид његовог председничког мандата био је формално образложен његовим одбијањем да дозволи именовање и повери мандат кандидату за премијера са већином посланика у тадашњој скупштини Милорада Додика на мјесто председника Владе Републике Српске.[1] Вестендорпов прави мотив за то драстично кршење легалитета и легитимитета вероватно је, заправо, било застрашивање прекодринских Срба уочи агресије НАТО-а на СРЈ.

Поплашен живи и ради у Бањалуци где је наставио универзитетску каријеру као професор на Факултету политичких наука у Бањалуци. Никола Поплашен је члан Сената Републике Српске. Аутор је више запажених дела из политикологије и политичке публицистике.

Признања[уреди]

Извори[уреди]

  1. „Belgrade's anger at sacking”. BBC. Приступљено 24. 7. 2008. 
  2. „Српска обиљежила 20 година постојања, Дан и крсну славу Светог Стефана”. Радио-телевизија Републике Српске. 10. 1. 2012. Приступљено 10. 1. 2012. 

Спољашње везе[уреди]