Никорцминда катедрала

С Википедије, слободне енциклопедије
Никорцминда катедрала
Nikortsminda3.jpg
Опште информације
МестоНикорцминда
Држава Грузија
Врста споменикаЦрква
Време настанка1014. година
Тип културног добраСпоменик културе

Никорцминда катедрала (груз. ნიკორწმინდის ტაძარი) је грузијска православна црква, која се налази у Никорцминди, у региону Рача у Грузији.

Катедрала је изграђена у периоду од 1010. до 1014. године за време владавине Баграта III од Грузије[1] а реновирана је 1634 за време краља Баграт III од Имеретије. Троспратни звоник поред катедрале саграђен је у другој половини 19. веку. Фреске у катедрали датирају из 17. века.

Катедрала је на пробној листи за добијање статуса Унеско-ве светске баштине[2].

Детаљи[уреди | уреди извор]

Стилски, Никорцминда представља грузијски архитектурски стил унакрсне куполе.

Купола[уреди | уреди извор]

Никорцминда има масивну куполу на којиј се налази непрекидна аркатура од дванаест прозора који су декорисани украсним архитравима.

Унутрашњост[уреди | уреди извор]

Посматрањем унутрашњости види се да катедрала има облик од пет апсида а масивна купола лежи на полустубовима. Прелазак на тамбур куполе је остварен помоћу паруса. Олтарска апсида и западни пролаз стварају велики простор унутра. Унутрашњост је осликана фрескама из 17. века и богато је украшена, представљајући дела мајстора позне средњовековне грузијске црквене уметности.

Спољашност[уреди | уреди извор]

Са спољне стране катедрала има облик кратког правоугаоног крста са кратким сегментом на западном делу. Фасаде катедрале су прекривене глатко изрезаним каменом. Декорације укључују непрекидне аркатуре и различите богате украсе укључујући и вишеструке фигуре о причама и епизодама (Преображења, Страшног суда, Спасовдана, фигуре светих, стварних или имагинарних животиња, формирајући један предумишљајући програм). Никорцминда је једна од најлепше украшених грузијских цркава и катедрала јер се на њој могу препознати различити стилови, говорећи о богатству селекције мотива и њиховој изради.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Записи на западном улазу сведоче о томе
  2. ^ Nicortsminda Cathedral — UNESCO World Heritage Centre

Извори[уреди | уреди извор]

  • The Spiritual Treasure of Georgia. Khelovneba Publishers, Тбилиси: 2005.