Нил Бломкамп

Из Википедије, слободне енциклопедије
Нил Бломкамп

Нил Бломкамп
Нил Бломкамп

Пуно име Нил Бломкамп
Датум рођења 17. септембар 1979.
Место рођења Јоханезбург (Јужноафричка Република)
Супружник Тери Тачел
IMDb веза

Нил Бломкамп (енгл. Neill Blomkamp; рођен 17. септембра 1979. у Јоханезбургу, Јужноафричка Република) јужноафричко-канадски је филмски редитељ и сценариста. Каријеру је почео као аниматор компјутерских ефеката и прве кораке као редитељ је остварио снимањем реклама[1]. Магазин Тајм[2] га је прогласио за једног од 100 најутицајнијих људи 2009. , Магазин Форбс[3] га је уврстио међу 40 најмоћнијих познатих личности из Африке.

Биографија[уреди]

Рођен је у Јоханезбургу, Јужноафричка Република 1979. године. Већ са 14 година када је добио први рачунар почео је да се интересује за 3Д анимацију. Са 16 година телевизијски продуцент Шарлто Копли га је запослио да буде аниматор за продукцијску кућу Дедтајм . Две године касније тада 18-годишњи Нил преселио се са породицом у Ванкувер, Британска Колумбија где се уписао у филмску школу. Почео је са режирањем музичких спотова за локалне бендове, а након дипломирања ангажован је да снима рекламе за велике компаније попут Најкија[4] , Ситроена[5] и Геторејда. У слободно време снимао је кратке филмове Тетра Вал (Tetra Vaal) (2004) и Живот у Јобургу (Alive in Joburg) (2005).

Живот у Јобургу је шестоминутни научно-фантастични кратки филм који се бави темом апартхејда [6], након чега је Нил запажен на Канском фестивалу и у холивудским круговима. Филм је снимљен налик документарцу што је утемењило његов стил комбиновања научне фантастике и реалности. 2005. године је ангажован да режира високобуџетни блокбастер Хало заснован на истоименој видео игрици. Продукција филма је била смештена на Новом Зеланду где је један од сценариста и продуцент био и Питер Џексон[7]. Због несугласица између студија и компаније у чијем је власништву видео игра продукција филма је пропала[7] и разочарани Нил се спремао за повратак кући. На предлог Џексонове жене Френ Волш Бломкамп је решио да направи свој први дугометражни филм инспирисан својим кратким филмом Живот у Јобургу. Одлучили су да филм буде финансиран независно, ван студијског система.

Филм је добио назив Дистрикт 9 и сценарио је написао заједно са својом женом Тери Тачел и још се дубље бавио темом апартхејда. Ради смањења трошкова продукције Нил је употребио своје искуство у раду са специјалним ефектима као и доделио је главну улогу свом дугогодишњем пријатељу Шарлту Коплију. Дистрибуцију филма је откупила кућа Сони пикчерс која је креирала сјајну интригантну рекламну кампању. Радња филма почиње Марта 1982. када се огромни ванземаљски свемирски брод појављује се изнад Јоханезбурга у Јужној Африци. Након квара на броду који онемогућава управљање њиме тим проваљује унутар брода где открива велики број ванземаљаца којима се пружа уточиште на Земљи у кампу под називом Дистрикт 9. Почетком двадесетпрвог века Јужноафричка влада одлучује да изврши релокацију кампа у новоформирани Дистрикт 10, за шта је ангажована МНУ компанија за коју ради и Вилкус ван де Мерве. Након што долази у контакт са мистериозном супстанцом коју тројица ванземаљаца годинама сакупљају Вилкусова ДНК почиње да се мења. Вилкус креће у авантуру како би помогао ванземаљцима да дођу до свог брода и врате се на своју планету. Филм је постао огроман хит и прихваћен је од стране критике као и публике[8]. Номинован је за Најбољи сценарио и Најбољи филм у категорији Оскар[9]. Након великог успеха Нил је постао један од најтраженијих редитеља у Холивуду.

Бломкамп је одлучио да његов следећи филм буде Елизијум, научно фантастични акциони филм који такође истражује социјално политичке теме. На овом филму удружиће се још једном са Шарлтом Коплијем[10] поред кога ће у филму глумити и Мет Дејмон[11] и Џоди Фостер[12]. Након тога Бломкамп ће режирати научно фантастичну комедију Чапи[13].

Филмографија[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]