Пређи на садржај

Нимрод (Библија)

С Википедије, слободне енциклопедије
Нимрод

Нимрод (хебр. נמרוד) или Неброд је библијска личност која се помиње у књизи Књизи постања и Књизи Дневника као син Хуша и праунук Ноја и краља Шинара. Приказан је у Библији као човек владар, моћни и вешти ловац и бунтовник према Богу. Библијска и ванбиблијски традиција повезује га са градњом Вавилонске куле. Више Месопотамских градова носе име по цару[1]

Библијско сведочанство[уреди | уреди извор]

Први помен Нимрода налази се у Таблици народа где је описан као син. Хуша, унук Хама, и праунук Ноја, и као „силан на земљи“ и „моћан ловац пред Богом“. Ово се понавља и у Првој књизи Дневника.

Предање говори да је „почетак његовог царства“ био у градовима "Вавилон, Урук, Акада и Цалнех у земљи Шинеару (Месопотамија).[2]

Традиције и легенде[уреди | уреди извор]

Од античких времена Нимрод се традиционално сматра предводником оних владара који су градили Вавилонску кулу, иако Библија никада то не наводи. Територија на којој је Вавилон грађен је у том периоду била под његовом управом па се сматра да је он ту изградњу предводио. Поред Јосифа Флавија, овакав став се може наћи и у Талмуду, а касније и Мидрашу8. Нека од тих раних јеврејских извора такође тврде да је краљ Амрахел, који је ратовао са Аврамом заправо Нимрод.

Дете Нимрод - Џејмс Тисо

Нимрод је први пут идентификован у делу Клементинске литературе са владаром Нином Беловим, који је, како аутор каже, натерао Персијанце да обожавају ватру. У многим модерним интерпретацијама хебрејских списа о Постању 10, Нимрод је, син Куша, основао Ниниву. Ово је такође непотпуно зато што други преводи наводе Асура, сина Сема, за оснивача Ниниве.

У скорије време, поистовећивање Нимрода са Нином, сачињава велики део тезе Александра Хислопа у 19. веку у делу Два Вавилона.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Stephen L Harris, Understanding the Bible. Palo Alto: Mayfield. 1985.
  2. ^ Walter Raleigh, History of the World pp. 358-365

Спољашње везе[уреди | уреди извор]