Нимфадора Тонкс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Нимфадока Тонкс
Измислио Џ. К. Роулинг
Информације
Надимак Тонкс, Дора
Врста полукрвна вештица
Пол женски
Породица Тонкс
Супружник Ремус Лупин
Деца Едвард (Теди) Лупин
Рођаци Белатрикс Лестрејнџ, Нарциса Мелфој

Нимфадора Тонкс (енгл. Nymphadora Tonks, 19732. мај 1998) је измишљени лик из серијала романа о Харију Потеру.

Опис лика[уреди]

Нимфадора Тонск је полукрвна вештица и једино дете Теда и Андромеде Тонкс (девојачко Блек). Није јој се свиђало име Нимфадора, па је инсистирала да је ословљавају са Тонкс, а није се бунила ни када би је повремено неко назвао Дора. Она је метаморфмагус. Похађала је Хогвортс од 1984. до 1991. године и била је разврстана у хогвортску кућу Хафлпаф.

Тонкс је, преко мајке, у родбинским односима са породицом Блек. Међутим, Блекови су њену мајку избрисали са породичног стабла и одрекли је се, када се удала за нормалца. С обзиром да су ценили искључиво чистокрвне, Блекови су удају њене мајке сматрали породичном издајом. Тонксине тетке, мајчине сестре, Белатрикс Лестрејнџ и Нарциса Мелфој одбијале су да признају Нимфадору као њихову нећаку. Очигледно је да је Белатрикс било посебно стало да убије своју нећаку што се видело у неколико дуела које су имали.

Тонкс је млада жена са неконвенционалним осећајем за стил у вези са бојом косе и гардеробом. Рон Визли је за Тонкс рекао да „добро изгледа кад не ради глупе ствари са својим носем и косом“. Наиме, као метаморфмафус, она је могла да промени свој физички изглед по вољи, без потребе да користи напитак или чаролије. То је редовно користила, како да би забавила људе, тако и да би се заштитила од препознавања, па је носила различите фризуре (шљаштеће љубичасту на првом састанку са Харијем, баблгам-розе много пута, плаву коврџаву косу у јутарњим сатима на венчању Била и Флер, парадајз црвену косу дугачку до струка на прослави у част Роновог и Хермиониног именовања за асистенте), као и различите облике и величине носева (нос налик на свињски који подсећа на Дадлијев на вечери у улици Гримолд, на дан када је упознала Харија, кукаст нос налик на Снејпов исте вечери, нос као шампињон исте вечери).

По напуштању Хогвортса, Тонкс се придружила Министарству магије и три године се обучавала да постане Аурор под будним оком Лудооког Ћудљивка. Године 1995. она се придружила Реду феника, на тајном задаку чувања Одељења за мистерије.

Током рада у Реду феникса, Тонкс се заљубила у Ремуса Лупина. Када је сазнао за њена осећања, и поред тога што су била обострана, Лупин је сматрао да је свака веза између њих двоје превише опасна, с обзиром на то да је он био вукодлак. Он је такође сматрао да је, као тринаест година старији, престар за њу, а поред тога и превише сиромашан с обзиром на потешкоће у задржавању посла због његовог стања. И поред тога што је Тонкс покушавала у више наврата да га разувери, он ју је непестано одбијао. Из љубави према Ремусу, њен патронус мења облик па, уместо зеца, како је било до 1995. године, узима изглед вука.

Тонкс и Ремус су се венчали, током скромне церемоније, у лето 1997. године. Убрзо након тога Тонкс је остала трудна, а Ремус је био ужаснут могућношћу да ће његово дете бити вукодлак. Они су се разишли непосредно након венчања Била и Флер, а помирили се негде пре Божића. Њихов син, Теди Ремус Лупин, рођен је одмах након ускрса 1998. године. Назван је по Тонксином оцу, који је убијен неколико недеља раније, и по свом оцу Ремусу.

Нажалост, породица није задуго остала заједно. Током битке на Хогвортсу убијени су и Тонск и Ремус.

Види још[уреди]