Нишава

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Нишава
Hidroelektrana.JPG
ХЕ Сићево
Опште информације
Дужина218 km
Басен12.890 km2
Пр. проток104 ​m3s
СливЦрно море
Пловностданас није пловна
Водоток
ИзворИспод врха Ком (2016), на Старој планини
В. извора~2000 m
УшћеЈужна Морава
Географске карактеристике
Држава/е Бугарска
 Србија
НасељаДимитровград, Пирот, Бела Паланка, Нишка Бања и Ниш
ПритокеВисочица (Топлодолска река, са десне)
Јерма, Црвена река, Коритница и Кутинска река (са леве) и река Градашница

Нишава је река која протиче кроз Бугарску и Србију и са дужином од 218 km најдужа је притока Јужне Мораве. Извориште Нишаве налази се испод врха древног Хема или данашње Старе планине који се назива Ком. Овај врх је непосредно изнад данашњег бугарског села Гинци па се назива и Гинска река све док тече кроз територију Бугарске. У делу Годечке котлине река прави заокрет према западу и негде код граничног прелаза Калотина или српског Градина улази у Србију. Речни ток Нишаве одавде повезује градове Димитровград, Пирот, Белу Паланку, Нишку Бању и Ниш да би коначно 10 km запдно од града Ниша упловила и спојила се са Јужном Моравом.

Порекло имена[уреди]

Сматра се да је античко име Нишаве било Navissus па се у историографији може наћи податак да је Ниш по њој добио име. Међутим, док један део научне јавности сматра да је назив реке симиларан са келтским хидронимом „Нова” или „Новие”, други се држе тезе да је Нишава свој назив имала и пре келтске инвазије и да је име реке Трачко.[1]

Бугарска[уреди]

Нишава извире у Бугарској испод врха Ком на Старој планини. Извориште је у близини границе са Србијом, тако да ток Нишаве у Бугарској износи свега 67 km, без већих притока.

Пошто пролази кроз село Гинци, река је позната и као Гинска. Ток јој је најпре према југу, а онда нагло скреће на запад у Годечкој котлини, пролази кроз село Разбоиште, после кога формира клисуру. По излазу из котлине, долази до села Калотина, које је гранични пункт између Бугарске и Србије (Калотина-Градина), и наставља даље западно кроз Србију.

Србија[уреди]

Нишава, Уређено корито Нишаве кроз Ниш

Текући 151 km углавном према западу, Нишава пролази кроз Димитровград, Пирот, Белу Паланку, Нишку Бању и Ниш. Око 10 km западно од Ниша (код села Трупала) улива се у Јужну Мораву.

Карактеристике и значај[уреди]

Нишава припада црноморском сливу и њен слив покрива територију од 3,950 km² (1.237 km² у Бугарској, 2.713 km² у Србији). Нишава данас није пловна река: у антици је то била. Нишава има пуно малих притока, као што су Височица са десне и Јерма, Црвена Река, Коритница, Кутинска река и Габровачка река са леве стране и река Градашница.

Долина Нишаве је део природног пута који је од античких времена повезивао Европу и Азију: пут прати долине Велике Мораве, Нишаве и Марице и даље према Истанбулу.

Друмски и железнички путеви Београд-Софија-Истанбул прате овај пут.

Сићевачка клисура[уреди]

Најпознатија геолошка формација коју ствара Нишава је Сићевачка клисура, између Беле Паланке и Нишке Бање. Клисура је добила име по селу Сићеву.

Нишава има велику снагу у Сићевачкој клисури, која је искоришћена на две тачке ('Сићево' и 'Островица') за наводњавање, риболов и производњу електричне енергије.

Клисура је 17 km дугачка и 35-400 m дубока. У неким деловима прави кањонске структуре, као што је Градишки кањон.

Структура тока[уреди]

Ток Нишаве представља композитну долину. Њу чини наизменично смењивање клисура и котлина: Годечка котлина, Димитровградска котлина, Пиротска котлина, Ђурђевпољска котлина, Сутеска Светог Оца, Сутеска Мокрањско ждрело, Мокрањско проширење, Коритничка котлина, Сутеска Скокањћин камен, Белопаланачка котлина, Белановачко-црвеноречко сужење, Клисура Ждрело, Островичка котлина, Градиштански кањон, Сићевачка клисура, Нишка котлина.

Фотографије Нишаве[уреди]

Нишава протиче кроз Пирот и кроз Сићевачку клисуру
Нишава у центру Нишa (код Универзитета) и у време нормалног и великог водостаја
Железнички мост преко Нишаве у Нишу и Мост преко Нишаве поред „Нитекса“
Панорама Ниша и Нишаве

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Владан Стоиљковић, Нишава као пловна комуникација у антици и за време Византије и током Турске владавине, [1]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]