Нишка Бања топла вода

С Википедије, слободне енциклопедије
Спомен обележје композирору песме Нишка Бања топла вода Душану Цветковићу Нишкој Бањи.

Нишка Бања топла вода“ једна је од српских староградских песама, настала у првој половини 20. века у нишком крају. Њен композирор је Душан Цветковић, (18921978) који је био је српски уметник, глумац, оперски певач, редитељ, драмски писац, управник позоришта, аутор више од 50 драмских текстова и један од уметника који је снимио прву грамофонску плочу у бившој Југославији.[1]

Опште информације[уреди | уреди извор]

Песма која је настала 1927. године говори о благодетима бањске воде које пружа Нишка Бања. Према речима Миљане Ђорђевић из историјског архива Ниш, Душан Цветковић је користећи један рапорт компоновао музику и написао текст песме поводом једне прославе у Нишкој Бањи.

До данас текст песме је временом претрпео бројне измене, али су музика и ритам остали исти. У оригиналу се изводи само прва строфа, а песма је имала седам строфа.[2]

Песма је омиљена широм нишког краја, и уобичајно је да се изводи у разним приликама или чује на прославама.

Незванична је химна фествала вина — „Дана вина и мерака“ — који се одржава сваке године у Бањи на дан светог Трифуна, заштитника винограда и винара.

Песма има више верзија, од којих су две најпознатије. Једна од те две верзије је делом на српском а делом на ромском језку.

Познати извођач ове песме је Оливера Катарина.

У популарној култури[уреди | уреди извор]

Песма „Нишка Бања топла вода”, пева се на свим континентима, изводе је бројни српски музичари међу којима је и познати виолиниста Немања Радуловић, амерички хорови и јапанске групе, изводи се и у холивудском филму Boychoir (2014), у коме је канадског режисера Франсоа Жирар песму употребљавао за увежбавање дисања дечака, чланова хора. Као аутор песме у филму се наводи само Ник Пејџ, без напомене о њеном правом извору.[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Нишка Бања је статуом одала почаст аутору песме Нишка Бања топла вода”. Новинска агенција Бета (на језику: српски). Архивирано из оригинала 28. 10. 2022. г. Приступљено 2022-10-28. 
  2. ^ „Autor pesme “Niška Banja, topla voda” konačno dobio spomenik u svojoj Niškoj Banji”. Južne vesti (на језику: српски). Приступљено 2022-10-28. 
  3. ^ „Nišku Banju pevaju američki horovi, pa i u holivudskom filmu”. Južne vesti (на језику: српски). Приступљено 2022-10-28. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]