Нијагарини водопади

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 43° 04' 41" СГ Ш, 79° 04' 33" ЗГД

Нијагарини водопади
Niagara Falls
Нијагарини водопади
Нијагарини водопади
Висина 52 m
Река Нијагара
Држава Застава Сједињених Америчких Држава САД Застава Канаде Канада


Нијагарини водопади (43° 4' 54,7” сгш, 79° 4' 19,5” згд) представљају низ масивних водопада који се налазе на реци Нијагари у источном делу Северне Америке, на граници између Сједињених Држава и Канаде. Нијагарини водопади се састоје из три одвојена водопада и, иако нису много високи, они су прилично широки. Са преко 168.000 кубних метара воде у минуту, ови водопади су једни од најмоћнијих и најпознатијих у свету.

Интересантно је да вода у Нијагариним водопадима никад не престаје да тече, чак ни зими, на изузетно ниским температурама. Истина, било је година (1912), када се стварао тзв. „ледени мост“, од обале до обале, али је вода испод тог леда и даље текла.

Никола Тесла имао је велике заслуге за изградњу прве хидроцентрале на Нијагаримним водопадима. У Теслину част је на водопадима подигнут споменик 2006. године.[1]

Регион Великих језера представља највећу водену површину у континенталном делу света. У почетку су у овој области живели амерички Индијанци, а од 1806. године почињу да је колонизују бели досељеници. Територија водопада је увек била предмет сукоба. 1812. године становници са америчке стране почињу да колонизују и другу обалу. Као последица овога избија рат, пре свега због економског значаја подручја. Канада, у то време део британског колонијалног царства, пружила је велики отпор. После неколико серија преговора успоставља се предратни статус.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. Мала школска енциклопедија, pp. 192. ISBN 86-331-2950-7

Спољашње везе[уреди]