Нова Галеника

Из Википедије, слободне енциклопедије
Нова Галеника
Нова Галеника
Нова Галеника
Град Београд
Нова Галеника на мапи Београда
Нова Галеника
Нова Галеника
Нова Галеника на мапи Београда


Координате: 44° 51′ 29" СГШ, 20° 22′ 09" ИГД

Месна заједница Нова Галеника у Земуну

Нова Галеника је градско насеље у Београду, које се налази на територији општине Земун. Име је добило по фабрици лекова Галеника.

Локација[уреди]

Нова Галеника се налази на северозападном крају Земуна. То је насеље са стамбеним и индустријским објектима, ораничено Батајничким друмом на северу и Новосадским путем на југу. Граничи се са насељима Говеђи Брод на северу, Горњи Град на истоку, Земун Бачка на југоистоку, Алтина на југу, док се на западу преко индустријске зоне протеже ка насељима Земун Поље, Камендин и Батајница.

Карактеристике[уреди]

Насеље се састоји од неколико делова, укључујући и стари део Галенике. Нова Галеника је оркужена комерцијалним и индустријским објектима. Насеље потиче из 1960их година као посебно насеље, ван урбаног дела Земуна, и било је предвиђено као насеље за раднике из суседне фармацеутске компаније Галеника. Током урбанизације 1980их година, насеље је постало саставни део града. Стамбени део насеља има неколико мањих паркова са игралиштима, као и бројне спортске терене за кошарку, фудбал и одбојку. Око насеља постоји и пешачка стаза. Велики трговински ланци имају своје супермаркете у насељу (Родић, Макси, итд). Нова Галеника је веома добро повезана са остатком Земуна јавним градским превозом. Кроз насеље саобраћају аутобуси на линијама 73, 84, 612, 704, 706 и 707, као и ноћне линије 704 и 706. Према попису из 2002, месна заједница Нова Галеника имала је 12.533 становника.

У насељу је недавно дошло до пораста цена некретнина, што обећава будући раст насеља. Ово је резултат планиране изградње новог моста преко Дунава, Кинеског моста, која је започета 2011. године и требало би да буде завршена у току 2014. Насеље је удаљено од реке око 250 метара, а раздваја их Говеђи Брод. Последњи бум цена некретнина подстакнут је изградњом прве основне шлоле у насељу, која је завршена 2009. године.