Социјалдемократска странка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Социјалдемократска странка
Socijaldemokratska stranka.png
Скраћеница СДС
Председник Борис Тадић
Коалиција БОРИС ТАДИЋ — Нова демократска странка — Зелени, ЛСВ — Ненад Чанак, Заједно за Србију, VMDK, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома
Основана Неформално оснивање:
29. јануар 2014.
Формално оснивање:
18. јул 2014.
Претходник Демократска странка (део чланства)
Седиште Ватрослава Јагића 5, Београд
Застава Србије Србија
Број чланова  (април 2015) 35.000
Идеологија Социјалдемократија,
Европеизам
Политичка позиција Леви центар
Боје црвена, бела
Народна скупштина Републике Србије
9 / 250
Скупштина АП Војводине
1 / 120
http://www.sds-org.rs/
Лого Нове демократске странке — Зелени, током ванредних избора 2014. године

Социјалдемократска странка (скраћено: СДС) је политичка партија у Србији. Оснивач и председник странке је Борис Тадић, бивши председник Србије и Демократске странке. Настала је издвајањем једне фракције из ДС-а почетком 2014. године. Социјалдемократска странка приликом регистрације у регистру политичких партија Републике Србије, носила је име Нова демократска странка, на првом конгресу 2014. године име је променила у Социјалдемократска странка.[1][2][3][4]

Формирање НДС — Зелени и избори 2014.[уреди]

Већ крајем 2012. године, након преласка у опозицију и кад је Драган Ђилас постао председник Демократске странке а Тадић почасни председник почеле су поделе унутар ДС-а. Уочи ванредних избора 2014. Борис Тадић је покушао да поврати власт у странци али без успеха и из тог разлога почетком фебруара заједно са 6 посланика напустио је ДС и отпочео креацију нове партије[5].

Њен идеолошки лидер странке је бивши председник Републике Србије Борис Тадић, изабран 2014. године. На вандредним парламентарним изборима у Републици Србији 2014. године учествује у коалицији и осваја девет посланичких места, у Скупштини Србије. У Скупштини Војводине, у марту 2014 године је формиран посланички клуб тадашње нерегистроване Нове демократске странке од четири бивша посланика Демократске странке и једног посланика Демократског савеза Хрвата у Војводини, тиме је Нова демократска странке добила пет посланика у Скупштини Војводине.

У априлу 2014. године бива најављено из руководства тадашње нерегистроване Нове демократске странке и Зелених Србије да су одпочели процес раздвајања, Зелени Србије су вратили своје старо име а тадашња нерегистрована Нова демократска странка је регистрована као нова партија у регистру политичких странака, разлог раздвајања је постигнут циљ и улазак у Скупштину Србије, тадашње нерегистроване Нове демократске странке и регистроване странке Зелених Србије. У јулу 2014. године долази до коначног разилажења тадашње нерегистроване Нове демократске странке и регистроване странке Зеленим Србије, том приликом Зелени Србије враћају своје првобитно име странци Зелени Србије.[6][7][8][9][10] Тадашња нерегистрована Нова демократска странка је ушла 2014. године у Скупштину Србије и Скупштину Војводине, као нерегистрована партија, кроз већ постојећу регистровану странку Зелени Србије која је привремено променула име у Нова демократска странка — Зелени, на такав корак тадашња нерегистрована Нова демократска странка се одлучила јер неби успела да се у кратком временоском року од свог неформалног оснивања 29. јануара 2014. године да се региструје као политичка странка и да улази у коалицију са регистрованим странкама, до парламентарних избора 2014. године.

Коалиција око тадашње нерегистроване Нове демократске странке ушла је у Скупштину Србије и освојила осамнаест посланичких места, првенствено захвањујући дугогодишњој парламетарној странци Лиги социјалдемократа Војводине, популарности њеног председника странке Ненада Чанка, и популарности бившег Председника Србије Бориса Тадића јер нерегистрована Нова демократска странка у тенутку парламентрарних Избора 2014. године и након избора није имала усвојен нити статут нити програм странке.

Станка је изашла на изборе у коалицији са странком Заједно за Србију Душана Петровића (која је већ 2013. формирана од дисидената ДС-а), Лигом социјалдемократа Војводине, Зеленим Србије, Демократском заједницом војвођанских Мађара, Заједно за Војводину и Демократском левицом Рома[11]. РИК-у је пријављена под редним бројем 11. под именом
Борис Тадић — Нова демократска странка — Зелени, ЛСВ — Ненад Чанак, Заједно за Србију, VMDK, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома[12].

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]