Новинарство

Из Википедије, слободне енциклопедије

Новинарство је област комуникационих наука, професија и вјештина сакупљања, припреме, уређивања и дистрибуције вијести и медија у вези, преко памфлета, новина, магазина, књига, радија, телевизије, а у новије вријеме и преко савремених дигиталних комуникација као што је интернет. Појам новинарство се у почетку односио на преношење актуелних догађаја широј публици, преко штампаних медија као што су новине, али са развојем новијих технологија, као што су радио, телевизија и Интернет, значење појма проширило и данас подразумијева све штампане, електронске и дигиталне медије преко којих се преносе актуелна дешавања.

Репортажа[уреди]

Репортажа је литерарна новинска прича, слободни опис који не одступа од стварности. Репортажа је истинито описан стварни догађај, са довољно појединости, јасно назначеним актерима и местом где је догађај одигран.[1]

У англоамеричком новинарству репортажу чине новост и прича, при чему прича није слична књижевној приповеци, већ представља извештај о догађају и понекад драматичним следом збивања.

Модерна репортажа је информативна без литераног украшавања.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Душан Ђурић, Новинарска енциклопедија, БМГ, Београд, 1997. стр. 585

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :