Новица Тончев

С Википедије, слободне енциклопедије

Новица Тончев
Лични подаци
Датум рођења(1962-12-09)9. децембар 1962.(61 год.)
Место рођењаНиш, ФНР Југославија
ПребивалиштеСурдулица
ДржављанствоСрбија
НародностСрпска
РелигијаПравославац
УниверзитетУниверзитет у Нишу
ПрофесијаГрађевински инжењер, политичар
Политичка каријера
Политичка
странка
Социјалистичка партија Србије
Раније:
Савез комуниста Југославије
Председник општине Сурдулица
2008 — 2014.
ПретходникСтанислав Момчиловић
НаследникАлександра Поповић
Председник скупштине општине Сурдулица
2014 — 2020.
ПретходникЧеда Митић
НаследникЗоран Митић
2014 — 2020.
ПредседникТомислав Николић, Александар Вучић
Председник владеАлександар Вучић, Ана Брнабић
Министар без портфеља задужен за унапређење развоја недовољно развијених општина
Тренутна функција
Функцију обавља од 28. октобар 2020.
Председник владеАна Брнабић
ПретходникСлавица Ђукић Дејановић

Новица Тончев (Ниш, 9. децембар 1962) је српски политичар, министар без портфеља у Влади Републике Србије[1] задужен за унапређење развоја недовољно развијених општина, бивши народни посланик у Народној скупштини Републике Србије, одборник у скупштини Општине Сурдулица, бивши председник скупштине Општине Сурдулица и потпредседник СПС-а.

Биографија[уреди | уреди извор]

Новица Тончев рођен је 9. децембра 1962. године у Нишу. Потиче из радничке породице од оца Стојана и мајке Маре. Четири прва разреда Основне школе завршио је у Божици, остала Четири разреда завршио у Основној школи Јован Јовановић Змај у Сурдулици. Средњу школу, Природно-математички смер, завршио је у Техничкој школи у Сурдулици са одличним успехом. Завршио је Грађевински факултет у Нишу, одсек високоградње, где је дипломирао 1989. године са оценом 10. Ожењен је и отац двоје деце. Живи и ради у Сурдулици.

Власник је грађевинског Предузећа „Тончев градња“ д.о.о. у Сурдулици и предузећа „Тона-Бау“ у ​​Бечу. Сувласник је „Сурдуличке Радио Телевизије“ и кабловског система. Од 1990. до 2000. године био је Председник месне заједнице Божица. Од 1996. до 2000. Године је члан извршног савета СО Сурдулица, од 2000. до 2004. године је потпредседник СО Сурдулице и одборник у СО Сурдулица од 1996. године до данас.

На локалним изборима 2012. године освојио је 67,02% гласова што је уједно био најбољи појединачни резултат на локалним изборима те године. Члан је председништва Социјалистичке партије Србије од 2012. године. Његов брат Ивица Тончев такође је активан у политици као саветник вицепремијера и потпредседник ФК Црвена звезда.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ [1]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]