Новости (недељник)

С Википедије, слободне енциклопедије

Новости
Новости, издање од 3.10.2010.
Типнедељне новине
Форматберлинер
ВласникСрпско народно вијеће
Главни уредникИвица Ђикић
Оснивање1999.
Језиксрпски и хрватски
СедиштеХрватска Загреб, Хрватска
Тираж8000
ISSN1845-8955
Веб-сајтНовости

Самостални српски недељник „Новости" (краће: Новости) су новине опште информативног карактера, које прате и критички пишу о свим релевантним политичким, друштвеним и културним догађајима у Хрватској.[1]

Новости су и недељник Срба у Хрватској, те с повећаном пажњом прате рад институција српске заједнице и догађаје битне за њу. Приоритетне теме су повратак избеглица, реинтеграција српске мањине, развој регија погођених ратом. Једним делом, недељник прати актуелне политичке и културне догађаје у суседним земљама, у Србији, Црној Гори, БиХ и Словенији. Део новина посвећен је процесу културне и привредне размјене између пост-југословенских земаља, као и уопштено питањима демократизације, развоја грађанског друштва и владавине права.

Новости излазе од децембра 1999. године. У почетку су биле бесплатне, а од 4. децембра 2009. године се продају на киосцима.[2] Новости издаје Српско народно вијеће. Новости највећим делом финансира Савет за националне мањине Републике Хрватске

Привредник[уреди | уреди извор]

Од 28. децембра 2007. у оквиру Новости месечно излази подлистак "Привредник", оријентисан ка економској ревитализацији подручја где претежно живе Срби у Хрватској и који промовише развој пољопривреде и малих и средњих предузећа. „Привредник“ уређује Српско привредно друштво Привредник.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ О Новостима, Приступљено 17. 4. 2013.
  2. ^ Srpske "Novosti" od prosinca u slobodnoj prodaji na hrvatskim kioscima - Vijesti.net - Index.hr, Приступљено 17. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]