Номенклатура Сербика 1982-2013

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Номенклатура Сербика 1982-2013
Nomenclatura Serbica, Zoran Petrovic Pirocanac (2012).jpg
Настанак и садржај
АуторЗоран Петровић Пироћанац
ИлустраторАлександар Драгутиновић
ЗемљаСрбија
Језиксрпски
Жанрполитикологија, историја, политика
Издавање
ИздавачИнститут за политичке студије
Датум
издавања

2012.
Број страница330
Тип медијаброширано
Класификација
ISBN?978-86-7419-259-7

Nomenclatura Serbica 1982-2013: елите, ентропијски модел политичке класе и континуитет српске номенклатуре је књига српског геополитиколога др Зорана Петровића Пироћанца, објављена 2012. године.[1]

Прва је темељнија научна студија која проучава структуру, персоналне односе и метод савремене српске политичке номенклатуре.

Књигу је објавио Институт за политичке студије у Београду у оквиру пројекта „Демократски и национални капацитети политичких институција Србије у процесу међународних интеграција“, који финансира Министарство за науку и образовање Републике Србије.

Тема и методологија[уреди]

У књизи се проучава развој политичких структура у Србији — нарочито од доласка Слободана Милошевића на власт, до данашњег доба и државне тројке Томислав Николић, Ивица Дачић и Александар Вучић.

У њој /књизи/ је детаљно описан феномен српске државне и политичке номенклатуре (у енциклопедији Википедија, назив за владајућу класу у комунистичким земљама). Користећи се најбољим светским и домаћим изворима, аутор упознаје читаоце са моћним појединцима и њиховим клановима током комунизма, па све до транзиције и бандитског, либералног капитализма.

— лист Таблоид, Београд, најава фељтона по књизи[2]

Садржај[уреди]

 • Пролегомена
 • Елите, од старог доба и данас
 • Социјалистичка номенклатура, од СССР-а и транзиције до капитализма
 • Српска номенклатура, од Броза до Стамболића, Милошевића, Тадића и Николића
 • Четврти Клан Србије — Слободан Милошевић и Мирјана Марковић
 • Глобални радови на покопу комунизма и разарање Југославије
 • Транзиција ка капитализму
 • Номенклатурна окупација пројектованих, или како се влада Србијом Деведесетих
 • Пост-милошевићевска епоха
 • О пројектовању српске политичке класе
 • Шематске представе и листе српске номенклатуре
 • Литература

Пријем код критике[уреди]

О књизи су позитиван суд дали како званични научни рецензенти проф. др Војислав Митић, др Момчило Суботић и проф. др Љубиша Деспотовић, тако и независни стручњаци — Љубомир Кљакић, Александар Петровић, Милош Кнежевић и други.

Монографија је уврштена у обавезну литературу на Школи високих студија друштвених наука у Паризу, главној француској установи за истраживање и високо образовање у друштвеним наукама.[3]

У транзиционој Србији осим многих преломних промена у сферама економије, политике, идеологије и културе догодила се и драматична смена друштвених елита. У раздобљу транзиције је створен нови владајући слој који је временом добио препознатљива обележја политичке класе. У многим областима створене су владајуће групе које, мимо мерила вредности а на уштрб других слојева, успевају да реализују присвојену моћ. О томе зналачки, са довољно емпиријских илустрација и поткрепе, пише Зоран Петровић Пироћанац.

— каже Милош Кнежевић.[4]

Извори[уреди]

 1. ^ „Пироћанац објавио књигу Nomenclatura Serbica 1982-2013, Удружење новинара Србије, 26. фебруар 2013.
 2. ^ „Фељтон: Др Зоран Петровић Пироћанац: Nomenclatura Serbica, 1982-2013“, Таблоид, Београд, 2013.
 3. ^ „Séminaires et enseignements 2013-2014: Mémoires croisées, restructurations et historiographie du sud-est européen“, EHESS, L'École des hautes études en sciences sociales
 4. ^ Кнежевић. М. „Политиколошке теме: -{Nomenclatura Serbica} 1982-2013.“, Дом културе Студентски град, Београд, 29. мај 2013.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]