Нотафилија

Из Википедије, слободне енциклопедије

Нотафилија ја наука о папирном новцу а колекционар папирног новца се назива 'нотафилиста'. Реч нотафилија је настала 1969. године од латинске речи 'nota' (банкнота) и грчке речи 'philios' (волети). Нотафилија се још увек сврстава као грана нумизматике и колекционарство папирног новца није популарно као на пример, сакупљање кованог новца или поштанских маркица.

1961. године је основано Међународно удружење (енгл. THE INTERNATIONAL BANKNOTE SOCIETY (IBNS))који броји на хиљаде чланова широм света. Удружење такође издаје и свој журнал (IBNS Journal), информатички лист (NEWSLETTER OF THE IBNS).

Нотафилија се од нумизматике почела одвајати седамтесетих година прошлог века. Савим сигурно, особа која је томе највише допринела пољу нотафилије на светском нивоу је Алберт Пик (Albert Pick). Он је објавио неке од првих каталога и кроз њих је објаснио сврху сакупљања папирног новца.

Папирни новац колекционари скупљају везано за поједину тему. Неке од тих тема су:

  • Тема (познате личности, природа)
  • Временски период (новчанице издане за време инфлације)
  • Држава
  • Серијски број

Класификација папирног новца[уреди]

1974. године, Пик је објавио и светки каталог папирног новца који се и даље издаје мада сада заузима три тома. Захваљујући том каталогу сада ја могуће идентификовати већину новчаница јер свака од њих има каталошки број: [име земље] P [уникатни број издања новчанице].

Поред самог католошког броја, вредност саме новчанице се мери по њеној очуваности. Осим ако је новчаница потупуно нова, оцена може да постане субјективна али као најпуполарнији и најприхваћенији стандард јесте онај који је направио Алберт Пик. Он очуваност дели на шест могућих категорија:

Скраћеница на енг. Значење на енг. Процент очуваности Опис
UNC Uncirculated 100% Први квалитет, новчаница која је савршено очувана и није била у оптицају
XF Extremely fine 90% Новчаница са незнатним оштећењем нпр. пресавијена по средини
VF Very Fine 75% Видљиви трагови коришћења, мале тачке и пресавијања
F Fine 55% Очигледни трагови коришћења, углови заобљени и мекши папир
VG Very good 45% Недостају углови, зацепана на више места
G Good 30% Недостају делови новчанице

Српска нотафилија[уреди]

Један од најпознатијих српских нотафилиста је Жељко Стојановић[тражи се извор од 09. 2009.] који је за своје заслуге примио и домаћа и светска признања. Стојановић је до сада издао неколико књига са тематиком папирног новца Србије и Југославије:

Појмови у нотафилији[уреди]

  • Аверс - лице новчанице
  • Реверс - полеђина новчанице
  • Влаканца - обојена влаканца која се налазе у новчаници

Спољашње везе[уреди]