Пређи на садржај

Ноћење са доручком

С Википедије, слободне енциклопедије

Ноћење са доручком, НД (енг. bed and breakfast, B&B) - врста хотелске услуге где се подразумева да ћете уз плаћено ноћење имати и доручак.

У свету[уреди | уреди извор]

У свету су то мали објекти за преноћиште који нуде преноћиште и доручак, а код нас су то углавном пансиони.

Често су то приватне породичне куће које имају између четири и једанаест соба. Неки објекти имају спаваће собе са приватним купатилом, а неки имају спаваће собе са купатилом које се дели са осталим гостима. Доручак се послужује у спаваћој соби, трпезарији или у кухињи домаћина. Често власници сами припремају доручак и чисте собе или унајме особе за чишћење и кување.

Уједињено Краљевство[уреди | уреди извор]

У Уједињеном Краљевству постоји око 25,000 пансиона. Постали су веома популарни због јефтиног смештаја за разлику од хотела. Налазе се у приморским градовима и у селима.[1][2]

Румунија[уреди | уреди извор]

Док истражују околину Румуније посетиоци могу остати у пансионима (рум. pensiune) и да се упознају са културом и животом у руралном делу Румуније, поготово у Трансилванији где су пансиони веома популарни.

Мађарска[уреди | уреди извор]

У Мађарској су веома популарни пансиони (мађ. panzió) који су углавном мали породични хотели са интимним амбијентом и пријатном атмосфером.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Independent”. Independent. Приступљено 27. 5. 2019. 
  2. ^ „British telecommunications”. British telecommunications. Архивирано из оригинала 24. 08. 2018. г. Приступљено 27. 5. 2019.  Невалидан унос |dead-url=dead (помоћ)